Напрежението с гръцките гранични блокади може да ескалира

Напрежението с гръцките гранични блокади може да ескалира

Документираните загуби на българските фирми от 15-дневните гранични блокади на гръцките фермери възлизат на 2.5 млн. лв. по обобщена информация към 3 февруари, заяви в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с гръцкия посланик Данаи-Магдалини Куманаку по проблемите с протестите на селскостопанските производители от южната ни съседка.

Найденов застана зад по-ранното твърдение, че дневните загуби за българския бизнес са 3 млн. евро, с обяснението, че доказването на щетите не е толкова лесно, но те действително са големи, тъй като Гърция е на първо място в аграрния ни стокообмен.

Загубите за българските фирми вероятно обаче ще растат, тъй като скорошна развръзка на драмата с граничните блокади не се очертава.

Посланик Каманаку призна, че гръцкото правителство не постига никакъв конкретен резултат от преговорите с протестиращите фермери, тъй като гръцките земеделци не са обединени в общ фронт и това затруднява разговорите по техните искания.. Тя дори допусна ескалация на напрежението и разрастване на блокадите, тъй като ситуацията е непредвидима.

“Гръцкото правителство се опитва да обясни на фермерите, какви са възможностите за решаване на проблемите им на институционално равнище”, посочи тя.

Мирослав Найденов коментира, че след срещата е станало ясно, че гръцкото правителство няма да предприеме силови действия, а действията на България са в рамките на добросъседските отношения.

Българският агроминистър е предложил заедно с гръцкия си колега да излязат с декларация към българските и гръцките фермери. Куманаку благодари на българското правителство за политиката, която води и потвърди желанието на гръцката страна всякакви въпроси да се разрешават чрез диалог.

Като цяло положението по българо-гръцката граница остава същото като предишните дни – опашки от тирове и трудно предвидими времеви прозорци за пропускане на натрупалите се превозни средства на пунктовете.

След 22.00 ч. в сряда блокадата на гръцките фермери при граничния пункт "Промахон" е била вдигната и в двете посоки са били пропуснати всички чакащи 1250 товарни автомобила, леките автомобили и автобусите, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян комисар Тодор Георгиев, цитиран от БТА.

В 3 часа през нощта обаче преминаването на превозни средства през границата отново е било спряно. Пред българския пункт в момента чакат около 20 товарни автомобила.

Стачкуващите гръцки земеделци затвориха в 9.00 ч. н четвъртък за товарни автомобили и ГКПП-Ексохи на пътя Гоце Делчев-Драма. Там засега могат да преминават леките автомобили и автобусите.

Граничните пунктове "Златоград" и "Капитан Петко Войвода" работят нормално

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?