Напролет парк “Врана” се отваря за столичани

Царската резиденция във Врана

Напролет паркът “Врана”, който бившият цар и премиер Симеон Сакскобургготски дари на Столична община, ще бъде отворен за посетители. Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова в четвъртък.

Същото години наред преди нея обещаваха и предишните кметове Стефан Софиянски и Бойко Борисов, но това така и не стана факт. Мотивите да не бъде изпълнено това бяха липса на средства за оправяне на мрежата от алеи и специалните мерки за охрана на бившия премиер Сакскобургготски.

 

Така в продължение на близо десетина години софиянци отделяха средно по 300 – 400 хил. лв. годишно за да поддържат 960 дка на парка. За целта беше създадено дори специално общинско дружество наречено “мероприятие “Парк-музей “Врана”, което е на издръжка на общинския бюджет. За поддържането на уникалната растителност се грижат 28 души.

 

В четвъртък Столичният общински съвет реши неуспешното общинско мероприятие да бъде закрито. Поддръжката на парка се поема от общинското предприятие “Паркове и градски градини”, решиха съветниците. Те задължиха столичният кмет до три месеца да внесе план график за поетапното отваряне на парка за посетители.

 

Паркът беше дарен от Симеон Сакскобургготски на общината през 2001 г. по времето на кмета Стефан Софиянски. Волята на бившия премиер беше паркът да се отвори за посещения на столичани и гости на столицата. Според съветници царят е постъпил много хитро, прехвърляйки издръжката на парка на общината и оставяйки за семейството си част от него от около 3000 дка.

 

В момента достъп до парка, освен царското семейство, имат и студенти на Лесотехническия университет, които провеждат там стажове.

 

За да се отвори паркът за посетители е необходимо да се ремонтират алеите, да се поставят информационни табели, както и да се реши проблемът с водата, твърдят служители на закритото вече мероприятие.

 

Проект за отварянето на парка от 2005 г. предвиждаше да се изгради паркинг, спирка на градския транспорт и детска площадка за децата, заедно със заведения за хранене. Инвестицията тогава се оценяваше на около 700 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?