Напускайки германския затвор, Пучдемон призова за диалог с Мадрид

Напускайки германския затвор, Пучдемон призова за диалог с Мадрид

Напускайки германския затвор в Ноймюнстер, бившият каталунски президент Карлес Пучдемон призова в петък Испания да изостави опитите за преследване на сепаратистки лидери и да започне диалог с тях.

Пучдемон излезе от затвора в Ноймюнстер след плащане на гаранция от 75 000 евро, предадоха световните агенции.

Той бе задържан на 25 март на германската граница с Дания на път за Белгия, където се укриваше от октомври.

Пред стените на затвора Пучдемон бе посрещнат от привърженици и журналисти. Той благодари на всички за солидарността и подкрепата, включително на немски.

"Призовавам да бъдат освободени всичките ми колеги, които се намират в испански затвори. За Европа е позор да има политически затворници", заяви 55-годишният Пучдемон, имайки предвид задържаните в Испания каталунски сепаратисти.

По думите му "борбата засяга всички европейски граждани".

"От години искахме диалог с испанските власти, а получихме единствено репресивен отговор. Дойде време да се занимаваме с политика, а не с оправдания", заяви той.

Испанските власти издирват Пучдемон за бунт и злоупотреба с държавни средства при организирането на неразрешен референдум миналата година за независимост на Каталуния от Испания. Мадрид иска екстрадицията му с европейска заповед за задържане.

Преди ден Висшият регионален съд в град Шлезвиг постанови, че Пучдемон може да бъде пуснат под гаранция от 75 000 евро, но искането на Испания за екстрадицията му продължава да се проучва. Съдът отхвърли испанското обвинение в подстрекателство към бунт, но продължава да разглежда обвинението в злоупотреба с държавни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа