Напуснали партиите си лейбъристи и консерватори създават нова проевропейска партия

Те се надяват да разклатят двупартийната система и да дадат на хората алтернатива

Напусналите Консервативната партия депутати Хайди Алън (ляво), Ана Субри и Сара Уоластън

Група британски проевропейски и центристки депутати, които неотдавна се отцепиха от Консервативната и от Лейбъристката партии, днес подадоха документи за регистрация на нова политическа партия "Промяна за Обединеното кралство - независима група" (Change UK - The Independent Group), предаде ДПА в петък.

Групата се състои от осем депутати от лейбъристката опозиция и трима от управляващата Консервативна партия на премиерката Тереза Мей, които искат страната да остане в ЕС.

Те напуснаха своите партии миналия месец, а днес заявиха, че искат да се регистрират официално като партия, "за да издигнат кандидати за всички европейски избори, които биха се задали при значително удължаване на процеса по член 50".

"Ние се надяваме да разклатим двупартийната система и да дадем на хората алтернатива, която може да промени нашата страна към по-добро", посочи групата.

"Днес бележим огромна стъпка напред по пътя на превръщането на "Независимата група" в пълноценна политическа партия", каза Хайди Алън, която е бивш депутат от Консервативната партия, а сега е временен лидер на групата.

"Ако искаме да осъществим нашата амбиция да променим политиката към по-добро, жизненоважно е да привлечем повече хора от всички сфери на живота, с всякаква политическа окраска или политически неутрални", каза Алън в декларация.

Бившият лейбъристки депутат Чука Умуна каза, че от създаването си през миналия месец групата получава "огромна подкрепа".

Ако Великобритания участва в изборите за Европейски парламент през май, групата "ще издигне значителен брой кандидати за евродепутати измежду хора, които досега не са се занимавали с политиката", добави Умуна.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа