Нараства песимизмът сред европейските потребители

Потребителското доверие у нас е най-ниско от 2009-та година насам

Нараства песимизмът сред европейските потребители

Потребителите в повечето европейски страни продължават да се притесняват за икономическата ситуация, което означава, че много от тях ограничават разходите си. Потребителското доверие в България е на най-ниското си равнище от 2009-та година насам, но спадът му у нас е значително по-малък отколкото в много други страни. Това сочат данните от ново проучване за периода на последното тримесечие на 2011 година, проведено от нюрнбергския институт за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK).

Анкетата е обхванала 40 000 души в 12 страни, които общо представляват почти 80 процента от населението на ЕС.

Индексът на икономическите очаквания на института се е понижил в почти всички страни. Най-малко е понижението в Германия (-0,3 пункта), а след нея се нареждат Испания (-3,6 пункта) и България (-25,5 пункта).

В прессъобщението на Ге еф Ка се посочва, че потребителите в България не вярват българската икономика да може да се дистанцира от случващото се в Европа и затова очакват икономическият растеж да продължи да спада през следващите месеци. Икономическите очаквания в страната в момента са на най-ниското си равнище от май 2009 година, отбелязва институтът.

В съобщението се посочва, че животът в България през последното тримесечие на 2011 г. е бил доминиран от изборите, които са се отразили не само на политическите дебати, но и на икономическата политика. Отделя се внимание и на стачките на жп работниците и на най-големите зърнопроизводители, като се отбелязва, че те са заемали централно място на политическата арена в продължение на близо месец и са предизвикали по-големи от очакваните загуби.

Тези събития са стимулирали дебата за сектори на икономиката, които още не са преструктурирани. Правителството си е поставило за задача да извърши реформи в тях през 2012 г., така че страната да има достатъчен икономически капацитет и конкурентоспособност в тези области. Въпреки това  обаче населението е изключително неспокойно по отношение на икономическото и финансово положение в България. Икономическият растеж е движен предимно от износ към Европейския съюз, който пострада значително при последното разрастване на кризата с дълга и на финансовата криза, се казва в съобщението.

В него се посочва още, че правителството се опитва да поддържа възможно най-нисък бюджетен дефицит и да намалява публичния дълг. Като едновременно с това, въпреки силните протести правителството реши да вдигне възрастта за пенсиониране.

От другите изследвани страни най-ниски данни за икономическите очаквания са отбелязани в Чехия (-63 пункта), Гърция (-58,6 пункта) и Португалия (-54,7 пункта).

"Новите спасителни пакети, несигурността за това какво ще се случи в Гърция, Италия и Франция и перспективите за по-слабо икономическо развитие през 2012 година засилват притесненията сред европейските потребители," посочва още Ге еф Ка.

Германците са най-оптимистично настроени за доходите си, като показателят достига 34 пункта. Анкетираните германци са насърчени от продължаващата да расте икономика въпреки европейската дългова криза.

Испания е на второ място с -8,6 пункта, а Австрия е на трето с -19,7 пункта.

Гърция е с най-ниските очаквания за доходите ( -65 пункта), следвана от Италия (-60,7 пункта) и Франция (-60,4 пункта).

Индексът, измерващ  "желанието да се купува" е достигнал най-висока стойност в Австрия (35,6 пункта), като след нея се нарежда Германия (27,4 пункта), която досега винаги бе на първо място в тази категория от септември 2008 година.

Най-малко желание за купуване има във Великобритания (-54,8 пункта), следват Португалия (-44,1 пункта) и Франция (-29,8 пункта).

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?