НАСА и "Роскосмос" ще разменят места в полети до МКС

Скачването на американския космически кораб "Дракон" с МКС, сн. НАСА

Държавната корпорация "Роскосмос" и Националното управление по аеронавтика и изследване на космическо пространство на САЩ (НАСА) водят преговори за взаимно предоставяне на места на космически кораби за полети до Международната космическа станция (МКС). Това съобщи представителят на "Роскосмос" Анатолий Красников в Казахстан на брифинг във вторник, цитиран от руската агенция ТАСС..

"В момента се водят преговори между държавната корпорация "Роскосмос" и НАСА за взаимно предоставяне на места за полети до МКС. Тоест, това е ситуация, в която руски космонавти ще летят на американски космически кораби, а американски космонавти ще продължат полетите на нашите космически кораби. Ясно е, че това е наистина спешна необходимост, защото сега всички виждаме, че се е появила нова транспортна система за доставка на хора до Международната космическа станция", каза Красников, коментирайки успешния полет на кораба на компанията на Илон Мъск "Ъпейс Екс" (SpaceX) в събота, който ден по-късно се скачи с Международната космическа станция.

Той отбеляза, че членовете на екипажа на МКС трябва да могат да работят с двете транспортни системи "за нуждите на взаимните резервации". "Разбира се, има сериозен интерес към това както от руска, така и от американска страна", подчерта представителят на държавната корпорация.

По думите на Красников, "Роскосмос" искрено се радва за американските си колеги - че изстрелването на космическия кораб Crew Dragon и неговото прикачване към МКС са протекли нормално.

"Ние ги поздравяваме от все сърце, това е наистина голям успех за тях и е страхотно", допълва той.

Красников отбеляза, че въпреки появата на американска система за изпращане на космонавти до МКС инфраструктурата на космодрума в Байконур няма да спира работа.

"Русия има маса свои научни програми, които трябва да се изпълняват с помощта на възможностите на МКС. И разбира се ние ще продължим да изпращаме свои космонавти там", допълни представителят на "Роскосмос".

Той напомни, че редица други държави проявяват интерес към използването на руската транспортна система за полети на техни граждани до космическата станция. "Ние работим с тях достатъчно сериозно и, разбира се, се надяваме и дори сме уверени в това, че космодрумът ще продължи да работи в направление МКС, популяризирането на нейните програми е достатъчно активно", допълни той.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?