НАСА показа машината, която ще търси живот на Марс след 2020 г. (Видео)

НАСА показа машината, която ще търси живот на Марс след 2020 г. (Видео)

Американската космическа агенция НАСА представи марсохода, който ще бъде изстрелян към Марс през юли 2020 година. Представянето на машината премина при строги мерки за сигурност - журналистите бяха облечени в предпазни костюми, като не им е било разрешено да носят вълнени дрехи или да са използвали парфюми, съобщават щатските медии.

Крис Чателиър от проекта обясни, че стремежът е да бъда открити следи от живот на Марс и не може да се допусне замърсяване на средата с бактерии или други организми от Земята.
 
Апаратът трябва да кацне в кратера "Джезеро" на Марс, където не само ще търси следи от живот, но и ще извършва опити, които да подготвят хората за кацане на Червената планета.

Междувременно Китай успешно изстреля една от най-мощните ракети в света, което е първа стъпка от планираната мисия до Марс, която също е планирана за 2020 година. На бордана ракетата се е намирал комуникационен сателит от ново поколение. Според китайски експерти мисията на сателита ще промени позицията на Китай от последовател в лидер в космическите комуникации.

Споделяне

Още от Свят