Насилие на парламентарните избори в Ирак

Най-малко две жени загинаха при експлозия на бомба в близост до изборна секция в Северен Ирак в сряда, когато в страната се произвеждат парламентарни избори, предаде Франс прес, като се позова на полицейски представители. Нападението било извършено в град Дибс, близо до Киркук.

На други места в Северен Ирак бунтовници опразнили изборни секции, преди да ги взривят.

Минометни снаряди бяха изстреляни срещу две избирателни секции близо до Багдад. Двата снаряда не улучиха целта си и няма жертви.

На север от столицата бунтовници взривиха две светлинно-шумови гранати за да уплашат населението на град Туз Хурмату. В Киркук високопоставен полицейски служител остана невредим при опит за убийство.

Последните 48 часа преди вота бяха изпълнени с насилие - близо 90 души загинаха при нападения.

За фаворит на изборите се смята министър-председателят Нури ал Малики, който се кандидатира за трети мандат. Иракските политически институции иначе са почти парализирани заради кризата и несигурността, а парламентът е одобрил доста малко законопроекти от предишните избори, през 2010 г.

Привържениците на шиита Малики, на власт от 2006 г., го описват като човек с твърда ръка, способен да се бори с екстремизма и чуждестранната намеса във вътрешните работи на страната. Критиците му, които стават все по-многобройни, подчертават неговата неспособност да сложи край на корупцията и да подобри качеството на обществените услуги. Неписано правило, което се прилага на практика, е, че премиерският пост се заема от шиит, кюрдите държат президентството, а сунитите получават председателския пост в парламента.

Днешните избори, на които право на глас имат над 20 милиона иракчани, идват в момент, когато страната не успява да се измъкне от спиралата на насилието, а равносметката от началото на годината е близо 3000 убити.

Дипломати и експерти призоваха правителството да подаде ръка на сунитите, но с наближаването на изборите, Малики предпочита по-скоро твърдолинейната политика. Тази твърдост обаче може да възпрепятства похода му към трети мандат, за какъвто му е необходима поне малко сунитска подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят