Наско Рафайлов от НДСВ спряган за главен секретар на МВР

Варненският депутат от НДСВ и бивш шеф на РДВР - Варна Наско Рафайлов е една от кандидатурите за главен секретар на МВР на мястото на Бойко Борисов, твърдят източници на Mediapool от управляващото мнозинство.

До този момент всички представители на мнозинството, в това число и премиерът, отричат официално да е приета оставката на генерала. Според неофициалните информации обаче това е станало още в петък.

Рафайлов е от кръга на зам.-председателя на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев.

БСП, които имат влияние в МВР чрез вътрешния министър Георги Петканов, лансират усилено кандидатурата на сегашния шеф на РДВР - Бургас ген. Красимир Петров или друг близък до тях кадър.

"Нека засега да не правим нови политически новини", бе първата реакция на Наско Рафайлов на въпрос на Mediapool дали името му е обсъждано за мястото на ген. Борисов. След това заяви, че нямало нищо необичайно да бъде оглеждан за такива постове, но за момента подобен разговор не бил воден с него. В същото време посочи, че по време на предизборната кампания е бил спряган за много неща - дори за министър, но най-вече за главен секретар на МВР. Тогава предпочели постът да бъде зает от гражданско лице. "Сега, тези дни, не сме говорили. Нека първо бъде приета оставката, ако бъде приета и тогава ще говорим дали бих приел", каза Рафайлов и добави, че отговаря уклончиво, защото оставката на ген. Борисов още не е приета.

Рафайлов бе председател на работната група към вътрешната комисия в парламента, която разследва действията на МВР по случаите с подслушването на ген. Атанас Атанасов, Живко Георгиев и Пламен Симов. Групата така и не можа да финализира работата си с един доклад, но и в двата му варианта, съответно изготвени от представителите на мнозинството и на опозицията, фигурираха изводи, че при тези случаи МВР е нарушило законите. Рафайлов се отказа от този извод след натиск от страна на Петканов.

Политическия съвет на НДСВ най-вероятно ще се събере едва след празниците, за да обсъди въпроса с Бойко Борисов, каза днес Иван Ковачев, член на ръководството на партията. В момента членовете на политическия съвет нямали физическата възможност да се организират. Въпреки че вчера председателят на външната комисия и зам.-шеф на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви, че политсъветът ще заседава днес, рано сутринта той самият отлетя за Косово. В чужбина е и секретарят на партията Веселин Близнаков. Очакваше се среща на ниво зам.председатели на партията, те обаче също отрекоха каквото и да било намерение да се събират.

Ще говорим по други теми, рано е да се каже кога ще се съберем, за да обсъдим оставката на Бойко Борисов, обясни и военният министър и зам.-шеф на НДСВ Николай Свинаров пред журналисти, който по обед влезе в Министерски съвет, за да се срещне с премиера.

Междувременно обаче НДСВ депутатът и шеф на парламентарната комисия по корупцията Коста Костов заяви в интервю за Дарик радио, че би било добре ген. Борисов да стане силов вицепремиер. Една от версиите, лансирани по време на празниците, бе, подготвят главния секретар на МВР за този пост. Запитан дали би подкрепил това, Костов посочи, че съсредоточаването на власт в ръцете на "деен и можещ човек като Борисов", може да донесе промени в борбата с престъпността. "На този пост генералът ще има повече власт да реализира поне част от мерките за борба с престъпността, които е предлагал до този момент", смята депутатът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?