Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Натискът над Ирак се увеличава

0 коментара

Съединените щати започват дипломатическа и политическа кампания, за да убедят американския народ и скептичните си съюзници в чужбина, че няма смисъл да се да се дава допълнително време на иракския лидер Саддам Хюсеин, съобщава Би Би Си.

След изслушването на оръжейните инспектори, които вчера докладваха пред съвета за сигурност, държавният секретар на САЩ Колин Пауъл определи като неадекватен отговора на Ирак на исканията за разоръжаване.

Саддам Хюсеин "няма още много време" да изпълни изискванията, ако иска да избегне война, изтъкна първият дипломат на САЩ. "Отказът на Ирак да се разоръжи продължава да застрашава международния мир и сигурност", посочи Пауъл пред журналисти.

Пауъл обвини Багдад, че и до ден днешен продължава да пренебрегва волята на Обединените нации и не желае да се разоръжи. Иракският режим отвърна на исканията за разоръжаване с празни приказки, декларации и безсмислени жестове, подчерта Пауъл.

Ирак не е дал никаква конкретна информация, нито конкретен отговор на инспекторите и на международната общност, заяви той.

За втори път през последните два дена американският държавен секретар обвини иракския режим, че поддържа връзки с терористичната организация Ал Каида.

Днес президентът Буш ще произнесе традиционната си годишна реч "За състоянието на съюза", която се очаква да бъде доминирана от темата Ирак.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър каза, че в речта няма да споменава краен срок или да се "обявява война", но се очаква американският президент да посочи ясно заплахата, която Ирак представлява за американските интереси.

Според кореспондента на Би Би Си в американската столица Белият дом все още не взел окончателно решение по кризата около Ирак. Наблюдателите очакват то да се оформи след срещата между Буш и британския премиер Тони Блеър в края на тази седмица. По-късно за консултации във Вашингтон ще пристигне и италианския премиер Силвио Берлускони.

Вашигтон поуст съобщава днес, че администрацията в най-скоро време ще разсекрети и ще разгласи данни от разузнаването, за които се твърди, че доказват преместването и укриването на забранени оръжия от режима на Саддам. Някои от сведенията са от последните дни и показват преместване на оръжия само часове преди пристигането на инспекторите в някои от проверяваните обекти, твърди още изданието.

По-рано Колин Пауъл заяви, че ще бъдат оповестени и разузнавателни информации за връзките на Ал Кайда и иракския режим.

Демократите критикуват подхода на Буш спрямо Ирак

За първи път вчера лидери на демократите в американския Конгрес разкритикуваха решително войнствения подход на правителството на президента Джордж Буш към иракския проблем.

На обща пресконференция лидерите на фракциите на Демократическата партия в Сената и в Камарата на представителите Том Дашъл и Нанси Пелоси заявиха, че засега президентът не е успял да убеди съотечествениците си, нито останалия свят, че Багдад притежава оръжия за масово унищожение. По думите на Дашъл, ако Вашингтон притежава информация, че Ирак разполага с ядрени или биологически оръжия, възниква въпросът защо не я оповести.

Конгресменът припомни, че преди 40 години в разгара на Карибската криза тогавашният американски президент Джон Кенеди е представил пред Съвета за сигурност на ООН доказателства за наличието на съветски ракети в Куба. Според него до този момент обвиненията на Вашингтон към Ирак не са подкрепени с конкретни факти. Дашъл подчерта, че Буш трябва да обясни в името на какво възнамерява да рискува живота на хиляди американски войници, да изразходва стотици милиарди долари и да изложи на риск отношенията със съюзниците си при евентуална война срещу Ирак.

Демократите и друг път са критикували администрацията на Буш за Ирак, но досега това винаги и било в контекста, че евентуалната война срещу Саддам отклонява Америка от борбата с тероризма.

Ирак заплашва Кувейт с ответен удар

Вчера в доклада си пред Съвета за сигурност ръководителят на оръжейните инспектори в Ирак Ханс Бликс обвини Ирак, че не е дал отговор на важни въпроси, свързани с оръжейните му програми.

Часове по-късно беше огласено писмо на Ирак, с което се отхвърлят обвиненията, че е укрил сведения за оръжейните си програми.

В писмото до генералния секретар на ООН Кофи Анан иракският външен министър Наджи Сабри подчерта, че страната му е отговорила на всички въпроси за нейните програми за производство на биологически, химически и ядрени оръжия в доклада си, представен миналия месец пред Съвета за сигурност на ООН.

Иракският вицепремиер Тарик Азиз обеща снощи, че Ирак ще оказва по-голямо сътрудничество на Обединените нации в бъдеще, предаде Ройтерс. Изявлението му бе направено в интервю от Багдад за канадската телевизия Си Би Ес

Той посочи, че има само два спорни проблема между Ирак и инспекторите - единият е дали разузнавателните самолети U-2 могат да извършват полети над страната, а другият са условията, при които иракски учени могат да бъдат интервюирани.

Изпълнени са всички останали аспекти на сътрудничеството, изтъкна Тарик Азиз. Обещаваме да сме още повече на разположение в бъдеще, отговаряйки на всички нужди на инспекторите по начин, който ще ги задоволи, добави той.

Иракският вицепремиер отхвърли изявленията на американския държавен секретар Колин Пауъл и на някои други политици, че Ирак не е обявил всички запаси от антракс. Той посочи, че цялото биологично оръжие на страната е било унищожено през 1991 г.

"Пауъл говори за тези неща, все едно, че в ръцете на иракчаните има истински оръжия. Той твърди, че те могат да бъдат дадени на терористи, които да ги използват срещу американския народ. Това е манипулиране на фактите", подчерта Тарик Азиз.

По повод изнесеното от Ханс Бликс, че Ирак е закупил ракетни двигатели, Тарик Азиз обясни, че страната му не разполага с ракети с радиус на действие над 150 км, което е в рамките на разрешеното от резолюциите на ООН.

На въпрос дали Ирак се готви да нападне Съединените щати той отговори: "Не, защото нямаме средствата за това и не желаем да навредим по какъвто и да било начин на САЩ вътре в страната."

В същото време Азиз предизвикателно заяви, че ако американски войски нахлуят на иракска територия, те ще бъдат посрещнати с "куршуми, а не цветя" и ще дадат много жертви.

Но Тарик Азиз не изключи Ирак да нанесе удар срещу Кувейт, ако американските войски, които сега се струпват там, пресекат кувейтско-иракската граница. Кувейт е бойно поле - американските войски са там и се готвят да нападнат Ирак. Ако има нападение от кувейтска територия, не мога да твърдя, че няма да отвърнем на удара, заяви иракският вицепреимер. Той уточни, че ответният удар ще бъде срещу американските войски там, където те започнат агресия срещу Ирак.

Международната общност е разделена по кризата в Ирак

Шансовете да се намери мирно решение на иракската криза са по-малки, след като беше представен докладът на инспекторите на ООН, каза днес британският министър на външните работи Джак Стро, цитиран от АФП.

Той подчерта, че Ирак е "в сериозно нарушение" на резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП. Шансовете кризата да се реши мирно щяха да са много по-големи, ако не беше отказът на Ирак да изпълни бързо тази резолюция, допълни министърът пред радио Би Би Си.

Едновременно с това той посочи, че войната срещу Ирак никога не е била неизбежна, ако Ирак сътрудничи напълно и активно с инспекторите.

По рано днес подобна позиция, дори и в по-твърд тон, изрази и Австралия.

Ирак не е оказал пълно съдействие на оръжейните инспектори на ООН и е нарушил съществено резолюциите на световната организация, заяви австралийският премиер Джон Хауърд, цитиран от АП.

Правителството смята, че Ирак притежава химически и биологически оръжия и тази позиция се споделя и от Великобритания и Съединените щати, посочи той пред австралийско радио след обявяването на доклада на ръководителя на оръжейните инспектори на ООН в Ирак Ханс Бликс.

Австралия вече изпрати свои елитни командоси и боен кораб в Персийския залив като част от подготовката за евентуалнен военен удар срещу Ирак, припомня АП.

Китай заяви днес, че оръжейните инспектори на ООН в Ирак трябва сами да решат от колко време имат нужда, за да изпълнят задачата си, предаде Ройтерс.

"Ние смятаме, че не трябва да се взема прибързано решение за оръжейните инспекции в Ирак", каза говорителка на китайското външно министерство.

Франция призова днес Съединените щати да продължат да работят с останалите страни от Съвета за сигурност и да изработят заедно политика към Ирак, предаде Ройтерс. Трябва да работим заедно в най-подходящата рамка - Съвета за сигурност на ООН, каза френският министър на външните работи Доминик дьо Вилпен пред телевизия Франс-2.

В САЩ бившият президентски съветник Збигнев Бжежински каза, че докладът на инспекторите отдалечава перспективата за война "с една или две стъпки", защото "обогатява" обвиненията срещу Ирак и "акцентира на натиска" върху него, предаде АФП. Смятам, че има още един шанс в последната минута, пред перспективата за военно разрушение и смърт, Саддам Хюсеин да се съобрази с резолюциите на ООН, каза Бжежински.

Канада заяви снощи, че на инспекторите на ООН в Ирак трябва да бъде предоставено още време, за да осъществят мисията си за издирване на оръжия за масово унищожение, предаде Ройтерс.

Канадският премиер Жан Кретиен каза пред парламента в Отава, че оръжейните инспектори на ООН се нуждаят от допълнително време, за да изготвят своя доклад пред Съвета за сигурност.

Германия, която ще бъде председател на Съвета за сигурност идния месец, предложи инспекторите да представят нов доклад на 14 февруари.

Инспекторите на ООН не са открили свидетелства, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение, заяви вчера постоянният представител на Русия в ООН Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Москва смята, че инспекциите в Ирак вървят добре, посочи Лавров. "Русия ще подкрепи продължаването на инспекциите в Ирак, защото смята, че инспекторите вършат много полезна работа за всички, които искат да бъдат уверени, че Ирак е спрял осъществяването на програмите за оръжия за масово унищожение", изтъкна той.

Руският президент Путин предупреди, че ако Ирак пречи на оръжейните инспектори, Москва може да потърси по твърда позиция. Той не изключи възможността при такова развитие, Русия за промени позицията си и да търси друго решение на кризата, каза президентът пред украински студенти в Киев, без да уточни какви решение има предвид.

Британска армада се придвижва към Персийския залив

Успоредно с дипломатическите консултации и ходове в ООН продължава прехвърлянето на бойни части към региона на Персийския залив.

Съединение на кралските британски военноморски сили от 15 кораба пристигна днес край бреговете на Кипър, откъдето се очаква да отплава за Персийския залив в случай на война срещу Ирак, съобщи британски военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Това е най-голямото британско военноморско съединение със специално предназначение от войната срещу Аржентина за Фолклендските острови през 1982 г. Флотилията се оглавява от самолетоносача Арк Роял.

Според британския военен говорител флотилията ще остане в Кипър "не повече от седмица", за да участва в учения с кралските морски пехотинци и да получи доставки преди да се отправи за района на Персийския залив.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.