Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НАТО и ЕС предупредиха косовските албанци

0 коментара

Косовските албански лидери носят тежката отговорност да сложат край на етническото насилие в Косово, се казва в изявление на НАТО, оповестено след втори ден на разговори за възникналата ситуация, предаде Асошиейтед прес.

Съветът на Европа заяви, че е че е "шокиран" от факта, че косовските албански лидери не са осъдили ясно и категорично антисръбското насилие в Косово, при което през последните дни бяха убити най-малко 31 души и над 500 ранени, предаде АФП.

В Косово продължават да пристигат подкрепления от сили на НАТО, като пактът обеща да се справи със ситуацията, включително и чрез по-сериозна употреба на сила.

В петък бе съобщено, че силите на пакта в Косово (КФОР) с убили снайперист в етническия разделения град Митровица, който през последните дни се превърна в център на насилията и където продължават да се чуват експлозии.

След като в четвъртък от Митровица бе евакуирано сръбското население, което малцинство в областта, генералният секретар на ООН Кофи Анан разпореди поради влошаването на ситуацията оттам да бъде изтеглен и цивилният персонал на организацията. Съветът за сигурност на ООН междувременно призова за прекратяване на насилието, което е най-сериозното от края на войната през 1999 г., когато след бомбардировките на НАТО Милошевич изтегли войските от областта.

Полицията на ООН съобщи, че в петък положението е по-спокойно от предишните дни, когато етническите албанци опожариха православни църкви, както и домове на сърби, предаде Си Ен Ен.

През нощта албански екстремисти са обстрелвали с миномети и гранатомети болницата в Митровица, но пострадали няма.

В същото време в Сърбия се проведоха масови демонстрации срещу атаките срещу етническите сърби в Косово, като хората развяваха сръбски знамена, снимки на косовските манастири и икони, и скандираха:"Не даваме Косово" и "Косово е Сърбия".

НАТО и Европа притискат албанските лидери в Косово

Политическите лидери в Косово трябва да вземат ефективни, конкретни действия, за да спрат насилието и да възстановят спокойствието. Косовските албански лидери носят тежката отговорност за това, се посочва в изявлението на НАТО. Според организацията етническите сблъсъци в областта са "трагично и погрешно завръщане към насилие, което няма място в Европа".

Председателят на ПАСЕ казва в писмо до косовския премиер Байрам Реджепи, че да се хвърля вината върху другата страна и да се правят опити ескалацията на напрежението да бъде експлоатирана за лансиране на политическата кауза на преобладаващото население е неприемливо поведение.

Международната общност няма да позволи бъдещето на Косово да заприлича на миналото на областта, предупреди Шидер, който припомни на Реджепи, че той представлява цялото население на областта, а не само албанците.

В същото време стотици косовски албански студенти призоваха за независимост на Косово по време на демонстрация в Тирана, предаде АП.

КФОР застреляха снайперист

Силите на КФОР в Митровица застреляха снайперист, който е стрелял срещу миротворците от жилищен блок, разположен в предимно албанската северна част на града, заяви говорителят на НАТО Джим Моран.

Пред това френски войници претърсиха блокове близо до река Ибар след съобщенията, че през нощта оттам е стреляно.

"Ситуацията е спокойна, но много лабилна, много нестабилна и може да се възпламени всяка минута", каза френски служител, цитиран от АП.

Първият допълнителен контингент от 750 военнослужещи пристигна през нощта в Прищина. Германският министър на отбраната съобщи, че от събота започва изпращането на още 600 немски войници.

Франция изпрати незабавно близо 400 войници, Дания обеща още 100. В момента в Косово са разположени около 18 000 войници от КФОР.

В отговор на насилието от страна на албанското мнозинство в областта, при което сръбските анклави са в развалини, умиротворителите се заканиха да използват сила в по-голяма степен от преди.

Говорителят на многонационалната бригада КФОР Североизток Матю Мабен заяви в Косовска Митровица, че ще използват всички средства, за да защитят гражданите. Той изтъкна специално, че международните сили и в бъдеще ще използват оръжие срещу въоръжени лица, които нарушават обществения ред и сигурност.

Той призова местното население да предаде оръжието си.

Френски войници днес извършиха широкомащабна операция, като обискираха три сгради, в които живеят 140 албанци, и ги евакуираха в южната част на Митровица. При обиска бе намерено голямо количество оръжие.

Сръбското население е прогонено

Председателят на комисията за Косово на парламента на Сърбия Душан Прокопович, който бе в Митровица, заяви пред журналисти, че сръбското население е било изгонено от повечето села и градове, в които сърбите останаха след бойните действия през 1999 г. В това на албанците помогнаха и международните сили, които започнаха да евакуират сръбското население вместо да го защитят, каза той.

Десетки възрастни сърби, жени и деца преминаха административната граница на Косово със Сърбия, където им се оказва хуманитарна помощ.

Насилието избухна в сряда, след като албанците обвиниха сръбското малцинство за смъртта на два албански деца, които се удавиха в река.

Сърбия обвини и НАТО, и ООН, която администрира областта, че не е защитила косовските сърби.

Ген. Джонсън: Това е етническо прочистване

Командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Южна Европа адмирал Грегъри Джонсън окачестви като етническо прочистване масовото насилие в Косово, предаде агенция Франс прес.

Това насилие в действителност е етническо прочистване, което не бива да продължава, затова дойдохме в Косово, заяви адмирал Джонсън след среща с администратора на ООН в областта Хари Холкери.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Хавиер Солана заминава днес за Ню Йорк за спешна среща с Кофи Анан по повод ситуацията в Косово, съобщи EUpolitix.

"Сегашните събития са сериозен удар за мъчително постигнатия напредък от последните няколко години и поражда нови съмнения за бъдещето на Косово като място на мирно съжителство между различните етноси", посочи в изявление Солана.

Командващият обединените въоръжени сили на НАТО в Южна Европа адмирал Грегъри Джонсън каза, че масовите стълкновения в Косово може да са били "дирижирани", а италианският генерал Алберто Примичери от силите на НАТО в Косово смята, че албанците в Косово са имали "вече подготвен план, за да хвърлят в огън и кръв" областта.

Ситуацията остава взривоопасна в Липлян, където силна експлозия разтърси центъра на града късно снощи, предаде Асошиейтед прес. Избухнал е сноп от 20 гранати, скрит зад сградата на общината, заяви Анджела Джоузеф, говорителка на полицията на ООН.

ООН призова насилието да бъде прекратено

На специално заседание Съветът за сигурност на ООН остро осъди насилието, наричайки го "неприемливо" и настоя то да бъде незабавно прекратено.

Кофи Анан настоя и двете страни да съдействат на международните представители в Косово. Посланието му обаче бе насочено основно към лидерите на косовските албанци, които като най-голяма етническа група, са били отговорни за "защитата и осигуряването на правата на всички хора в Косово и особено на малцинствата".

Разрушени са 16 църкви

Етнически албанци подпалиха вчера сръбски къщи и църкви, на втория ден от междуетническите сблъсъци в Косово, които са най-сериозните от края на войната през 1999 г. насам.

За да отмъстят, сръбски националисти подпалиха джамии на няколко места и заплашиха да отвърнат с "клане и смърт".

Повечето от 16-те разрушени сръбски православни църкви и манастири в Косово са ценни произведения на средновековната архитектура, съобщи АФП, като се позовава на агенция Бета, която цитира данни на сръбската православна църква, оповестени тази сутрин.

Според предишни данни, съобщени вчера следобед, разрушените църкви бяха 14. Впоследствие албански екстеримсти са опожарили православните църкви в Долна Лапащица и Бърняк.

В Прищина полицаи на ООН и войници от КФОР използваха снощи сълзотворен газ, за да разпръснат множество албанци, които се готвели да опожарят църквата Свети Никола.

Според православната църква всички сръбски религиозни сгради в Призрен и в околността са били опожарени - църквите Богородица Левишка (11 век), Свети Георги, Свети Георги Рунович и Свети Спас, манастирът Свети Архангел, както и сградата на епископския дворец.

Сред другите разрушени църковни сгради в областта са църквата Свети Урош в Урошевац, Свети Никола в Косово Поле, Света Катарина в Бресие, Свети Никола в Бело Поле, Свети Никола в Гниляне.

От 1999 г. насам над 150 сръбски църкви и манастири в Косово са разрушени от албанци.

Сърбия: ООН и НАТО да спрат етническото прочистване

Външният министър на Сърбия и Черна гора предупреди ООН, че разполага само с няколко дни, за да спре атаките срещу сърбите в Косово, които той нарече подновяване на етническото прочистване, предаде Асошиейтед прес.

"За сърбите това е сигнал, че за тях няма живот в областта и че трябва да си заминат", каза Горан Свиланович в речта си на заседанието вчера.

Германският външен министър Йошка Фишер каза, че лидерите на Косово, особено избраните, "не само да говорят срещу насилието, но и да съдействат за междуетническото разбирателство".

Според международната правозащитна организация Хюмън Райтс Уоч, албанските атакиса подобни на палежите, отвличанията, заплахите и убийствата на сърби и роми през лятото на 1999 г.

В момента в Косово живеят около два милиона албанци и около 70-80 хиляди сърби. Над 200 хиляди сърби напуснаха домовете си в края на лятото на 1999 г., когато там бе създадена Временната администрация на ООН и в областта влязоха силите на НАТО.

Сръбският премиер Кощуница изключи вероятността части на въоръжените сили на Сърбия и Черна гора да се намесят в Косово в защита на сръбското население, като каза, че трябва да се спазва резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Белград ще настоява международните сили в Косово да изпълнят докрай своите задачи по защита на сръбското население, каза Кощуница.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.