НАТО ще остане в Афганистан, ако талибаните не съдействат

НАТО ще остане в Афганистан, ако талибаните не съдействат

НАТО ще остане в Афганистан, ако талибаните не спомогнат за напредък на мирните преговори с афганистанското правителство, предупредиха днес страните членки на алианса, съобщи ДПА.

"Ще продължим консултациите си и, ако условията го изискват, ще адаптираме военното си присъствие, за да подпомогнем мирния процес", посочи в изявление Северноатлантическият съвет. 

Призоваваме афганистанското правителство и талибаните да изпълнят своите ангажименти, в това число да се включат във  вътрешноафганистанските преговори и да гарантират, че страната повече няма да служи за убежище за терористи, се казва още в текста.

"Сегашното равнище на насилие, което се дължи главно на талибанските нападения срещу афганистанската армия и сили за сигурност, продължава да е недопустимо високо, което създава нестабилност и подкопава доверието в мирния процес", отбелязва Северноатлантическият съвет.

Близо 12 000 военни, включително 5200 американски, участват в момента в тренировъчната мисия на НАТО в Афганистан. 

В добавка над 3000 американски войници подпомагат пряко борбата срещу тероризма в страната.

Вашингтон обеща на талибаните, ако преговорният процес стартира, САЩ и НАТО да изтеглят войските си от Афганистан до края на април 2021 г., припомня ДПА. 

Споделяне

Още по темата

Още от България