В афганистанските мирни преговори участват врагове с несъвместими цели

В афганистанските мирни преговори участват врагове с несъвместими цели

Властите на Афганистан и талибаните в събота започнаха безпрецедентни мирни преговори, но ще им бъде трудно да преодолеят дрязгите си и разделящата ги идеологическа пропаст след две десетилетия конфликт, предава Франс прес.

Защо сега?

В афганистанския конфликт са убити десетки хиляди души, в това число 2400 американски войници, принудил е милиони да напуснат домовете си и е струвал над един трилион долара на Вашингтон.

Недоволен от, по думите му, "ненормалните и безкрайни" войни на САЩ, американският президент Доналд Тръмп непрестанно повтаря, че иска пълно изтегляне на войските си от Афганистан.

Мирните преговори "са очевидно мотивирани от желанието на САЩ да се изтеглят от Афганистан", казва пред Франс прес Кейт Кларк, директор на "Мрежата на анализаторите на Афганистан".

"Главната цел на САЩ е да си тръгнат, по възможност без да оставят след себе си още по-голяма бъркотия", добави тя.

През февруари Вашингтон подписа с талибаните споразумение, което предвижда изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан до май 2021 г. в замяна на гаранции за сигурността от бунтовниците.

Талибаните, които контролират голяма част от селските райони в Афганистан, се ангажираха също да започнат мирни преговори с Кабул щом приключи размяната на пленници.

Какъв е дневният ред на преговорите?

Визиите на двата лагера за бъдещето са коренно противоположни и засега няма определен дневен ред.

"Талибаните винаги ясно са казвали какво искат - твърдолинейно ислямско правителство, което е несъвместимо със сегашния политически ред, който е ислямски, либерален и демократичен", каза Нишанк Мотуани, помощник-директор на независимия мозъчен тръст Звено за изследване и оценка на Афганистан със седалище в Кабул.

Талибаните обявиха победа след подписването на споразумението си с Вашингтон и често пъти са правили максималистки изказвания: те се възприемат като законните управници на страната и искат да си върнат властта.

Талибаните на всички нива "вярват, че победата е на една ръка разстояние и че като победители те няма да искат нищо по-малко от поемането на властта", добави Мотуани.

В публикувана на 2 февруари редакционна статия вторият по важност човек в ръководството на талибаните Сираджудин Хакани обаче прояви оптимизъм за междуафганистанските преговори. Някои наблюдатели дори предположиха, че бунтовниците ще предложат да договорят споразумение за подялба на властта.

"След като постигаме споразумение с чуждестранния враг, би трябвало да можем да уредим междуафганистанските разногласия чрез преговори", написа Хакани.

Малцина обаче имат доверие на талибаните, чието радикално правителство през 90-те години травмира много афганистанци. Бунтовниците бяха наложили жестоки наказания като убиване на жени с камъни, а на момичетата беше забранено да ходят на училище.

Преговарящите от Кабул искат талибаните да признаят правителството, което талибаните определят като марионетка на Вашингтон. Те също така искат талибаните да приемат прекратяване на огъня, да гарантират правата на жените и да признаят останалите постижения, постигнати след 2001 г.

"Това е само пожелателно мислене", смята Мотуани.

Какви са шансовете за успех?

Станали по-дръзки след американско-талибанското споразумение, бунтовниците не изглеждат готови на отстъпки и процесът вероятно ще трае доста дълго.

Бунтовниците трябва да решат дали да приемат примирие и плуралистки политически ред.

Остава обаче да се види дали са се съгласили на тези преговори само за да постигнат напускането на главния си враг САЩ, смята Кейт Кларк.

Афганистанските власти пък бавят процеса и предпочитат американските войски да останат, каза тя.

"Страните в един конфликт трябва да имат една и съща цел: да постигнат мир. Опасявам се, че случаят тук не е такъв", въздъхна Кларк.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят