НАТО ще продължи "политиката на възпиране" към Русия

МВнР: България не е поемала нови ангажименти и не се предвижда разполагане на още сили на Алианса в Черно море.

Сн. БГНЕС

Организацията на Северноатлантическия договор потвърди намеренията си и занапред да поддържа спрямо Русия политика на диалог и възпиране, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след заседание във Вашингтон на външните министри на страните от алианса.

"За НАТО и за мен, както и за всички съюзници няма противоречие между между сдържането, отбраната и диалога. Твърдо вярвам, че когато сме силни, когато сме единни, когато се адаптираме към действията на все по-настъпателната Русия, отговаряме на това и можем да водим диалог", коментира той.

По думите на Столтенберг една от основните причини за поддържането на диалог с Русия, "включително за намаляване на риска, за контрол върху въоръженията, за Украйна и така нататък, се свежда именно до това, че сме единни и показваме повишаване на готовността на своите сили".

"Продължаваме да използваме този двойствен подход, който категорично бе подкрепен от всички съюзници на току-що завършилата среща", заключи генералният секретар на НАТО.

Срещата завърши с декларация, в която сътрудниците се ангажират непрекъснато да се адаптират към новите реалности и да направят НАТО по-силна. Българската делегация на срещата се оглавява от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министрите обсъдиха състоянието на отношенията с Русия, включително ситуацията около Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег. Те отново призоваха Москва да освободи задържаните в Керченския пролив украински моряци и да гарантира свободното корабоплаване в региона.

"Сигурността в Черно море е изключително важна за България. Страната ни подкрепя двупистовия подход спрямо Русия, който от една страна изисква политика на възпиране, а от друга - поддържането на конструктивен диалог", посочи Захариева, цитирана от пресцентъра на Външно министерство.

Пакетът за Черно море, който одобриха министрите, предвижда подобряване на координацията на НАТО с Грузия и Украйна и увеличаване на подкрепата за тези две държави, но не води до поемане на нови ангажименти от страна на България и до разполагане на нови сили на НАТО в Черно море, отбелязват от МВнР.

Алиансът обаче обяви, че ще провежда повече военни учения в Черно море. 

Външните министри обсъдиха и борбата с тероризма, който продължава да бъде пряка заплаха за НАТО и страните партньори.

През декември 2018 г. беше актуализиран Планът за действие за засилване на ролята на НАТО в борбата на международната общност с тероризма, който определя бъдещите действия по оценка, превенция, подготвеност, ангажираност и изграждане на способности.

Всички външни министри приветстваха своя колега от Северна Македония Никола Димитров, който присъства за първи път като представител на бъдещ член на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България