НАТО засилва присъствието си в Черно море заради руската заплаха

Сн. БГНЕС

Срещата на външните министри на НАТО във Вашингтон в сряда и четвъртък ще се фокусира върху всички елементи на руските заплахи към алианса, като ще се търси съгласие за пакет от мерки за засилване на неговото военно присъствие в Черно море, заяви високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Той говори пред репортери, но пожела анонимност. Според него натовският съюзник Турция остава важен партньор на САЩ, но намерението ѝ да закупи руски зенитни комплекси С-400 поражда безпокойство.

"Нашите отношения не се свеждат до единствения въпрос за С-400, но С-400 е дълбоко проблематичен въпрос за САЩ", добави служителят на Държавния департамент.

Той се срещна с репортерите малко преди срещата между американския президент Доналд Тръмп и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и каза, че алиансът "остава силен и единен". Дипломатът отбеляза, че на срещата на външните министри ще има "честна дискусия относно споделянето на финансовото бреме" в алианса.

"Ще бъдат дискутирани всички елементи на руската заплаха", каза той, като изброи сред тях военните намеси на Москва в Украйна и Грузия, в избори в други страни, отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания и руската подкрепа за Венецуела.

Относно размера на войските на НАТО в Афганистан, дипломатът посочи, че в момента тече мирен процес и че всяко намаляване на военното присъствие в тази страна вероятно ще зависи от изхода на преговорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят