Натовски учения в Полша за защита на балтийските държави

Натовски учения в Полша за защита на балтийските  държави
Американски и британски войски проведоха първите мащабни отбранителни учения на НАТО на полско-литовската граница, отработвайки действия при евентуален опит на Русия да откъсне балтийските страни от останалите членки на алианса, съобщи Ройтерс. 
 
Границата между Полша и Литва, дълга 104 километра, минава през селскостопански земи, гори и хълмиста местност, известна като Сувалкския коридор. Ако той бъде завзет от Русия, Естония, Литва и Латвия ще бъдат откъснати от съюзниците им от НАТО. 
 
В продължение на два дни американски хеликоптери и британски самолети участваха в ученията, в които бяха включени и войски от Полша, Литва и Хърватия, симулирайки защита на потенциална критична точка.
 
Русия заявява, че няма никакви планове да нахлува в балтийските страни и казва, че НАТО застрашава стабилността в Източна Европа, като засилва военното си присъствие си там и провежда такива учения.
 
Но американският генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа, заяви, че е жизненоважно НАТО да демонстрира, че е готово да действа и да помага на съюзниците си да държат отворен т.нар. коридор. 
 
В състоялите се през уикенда учения в района на Сувалки участваха около 1500 войници, но според командващия литовските сухопътни сили бригаден генерал Валдемарас Рупсис в случай на реална руска атака, ще са необходими много по-големи сили. 
Споделяне

Още от Свят