Националистите в Австрия са все по-близо до влизане в правителството

Вероятният нов канцлер Себастиан Курц

Новото правителство на Австрия, съставено от консерваторите и от крайната десница, ще положи клетва вероятно на 20 декември, съобщи днес източник, пряко запознат с хода на коалиционните преговори, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е победата за националистите, които досега не са били допускани в правителствата на други западноевропейски държави.

Външният министър Себастиан Курц, чиято консервативна Австрийска народна партия (АНП) спечели парламентарните избори на 15 октомври, но без да си осигури мнозинство, води преговори с Австрийската партия на свободата (АПС) на Хайнц-Кристиан Щрахе.

 

Източници и от двете формации твърдят, че разговорите са приятелски и конструктивни, но няма нито официални коментари, нито пък потвърждение за разпределението на отделните министерски постове. АПС каза веднъж, че ще се стреми да получи половината от министерствата, посочва Ройтерс.

АНП взе на изборите 31,5 на сто от гласовете, а АПС - 26 на сто.

Австрийската агенция АПА също посочи 20 декември като вероятна дата за полагането на клетва от новото правителство пред президента Александър ван дер Белен, но даде и алтернативна дата - 8 януари.

Председателката на АНП Елизабет Кьощингер каза в радиоинтервю, че 30 декември е възможна дата, но че партията ще заложи на качеството пред скоростта, дори ако това означава споразумение чак след Коледа.

Заместник-лидерът на АПС Норберт Хофер пък заяви, че още не е постигната окончателна договорка, макар че и двете партии са си поставили за цел да приключат разговорите преди Коледа.

31-годишният Курц, който заема твърда позиция по въпроса за имиграцията и за мюсюлманските "паралелни общества", почти сигурно ще стане канцлер. Това ще го направи най-младия правителствен ръководител в Европа в момента и в цялата история на Австрия.

Споделяне

Още от Европа