Национализацията на пенсионни спестявания ще засегне цялата икономика

Национално-представителните работодателски организации излязоха в петък с обща позиция, в която заявяват, че национализацията на пенсионни спестявания от частните фондове ще засегне цялата икономика.

“Подобен акт подрива извършените до този момент реформи на пенсионната система. Средствата на професионалните пенсионни фондове са в индивидуални партиди на осигурените лица - това са лични средства и собственост. Пренасочване на тези средства без волеизявление на техния собственик представлява изземване в обществена полза, което обаче не се ползва с подкрепа от общественото мнение“, се казва в становището на работодателите.

“Стъпки в подобна посока могат да бъдат предприемани само след внимателно обсъждане в професионалните среди и с подходящо комуникиране на идеята в обществото. Обратното би означавало загуба на доверие в пенсионната система, която и в момента е компрометирана в очите на отделния човек, защото не осигурява прозрачност и предвидимост за осигуряваните лица, които искат да бъдат наясно какво ще получат срещу своя принос в системата“, смята бизнесът.

“Евентуално реализиране на идеята да се прехвърлят парите от професионалните пенсионни фондове към НОИ неизбежно ще предизвика верижен ефект както върху преките лични интереси на българските граждани, така и върху цялостното развитие на националната икономиката“, се посочва в декларацията.

Работодателските организации припомнят, че част от активите на професионалните фондове са инвестирани в български акции и облигации и тяхното разпродаване на българската фондова борса, за да бъдат обърнати в парични средства и съответно прехвърлени в новосъздадения солидарен фонд под управлението на НОИ, ще предизвика срив на все още неразвития български капиталов пазар и ще повлияе неблагоприятно върху цената на всички търгувани акции.

“Следва да се има предвид, че капиталовият пазар е едновременно индикатор за състоянието и източник за финансиране на българската икономика. Засегнати ще бъдат повече от три милиона български граждани, както и пенсионни, здравни и договорни фондове, български и чуждестранни институционални инвеститори, публични дружества“, пише още в декларацията.

Представителните на национално равнище организации на работодателите предлагат да се отложи анонсираното решение, като през следващата година се проведе обществен и експертен дебат. Според тях е необходимо е да се потърси приемливо и балансирано решение за покриване на дефицита в НОИ.

Декларацията е подписана от Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива, Български съюз на частните предприемачи “Възраждане".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?