Националната художествена галерия ще се ремонтира с 3.6 млн. лв.

Националната художествена галерия ще се ремонтира с 3.6 млн. лв.

Основен ремонт за над 3.62 млн. лв. се прави в Националната художествена галерия в София, която се помещава в бившия Княжески дворец в центъра на столицата. Парите са по оперативната програма "Регионално развитие" и с тях ще се направи първият основен ремонт на сградата от построяването ѝ преди 120 години, обясни ръководителят на проекта Моника Бораджиева в петък. През 2001 г. и 2006 г. са правени само козметични промени на фасадата и покрива.

Сега ще се поправи покрива на зданието, а подпокривното пространство, което досега е било неизползваемо, ще стане депо за съхранение на експонатите. Галерията ще има и нова климатична система, която ще подобри значително условията за съхранението на стотиците художествени творби. Дворецът ще бъде саниран, за да отговоря на изискванията за енергийна ефективност. Ще се поднови водопроводната система, ще бъдат подменени електрическите инсталации, сградата ще се сдобие с нова противопожарна система.

 

На хората с увреждания ще бъде осигурен достъп до музея не само чрез платформи на входа, но и специален асансьор ще стига до до всички етажи на сградата.

 

Проектът за преустройството на музея е на арх. Константин Пеев. Ремонтът ще приключи през февруари.

 

"Настилката е подменена навсякъде в музея, при подмяната на дограмата са запазени оригиналните орнаменти на прозорците, подобрена е системата за сигурност и охрана на сградата’’, каза още Бораджиева.

 

Директорът на галерията за българско изобразително изкуство Слава Иванова изрази надежда, че след ремонта музеят ще се превърне във визитна картичка на България в надпреварата за европейска столица на културата.

 

Галерията притежава най-богатата българска колекция историческо и съвременно културно наследство от произведения на изобразителното изкуство в страната. Тя съдържа творби от Освобождението на България до 1990-те години - над 30 000 произведения кавалетна живопис, графика и скулптура. Най-цялостно е представена живописта с шедьоврите на най-големите български майстори. Много богата е графичната сбирка. Най-добрите постижения на българските пластици от ХХ век са в музейната колекция.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?