Националният рамков договор става тригодишен

Действието на Националния рамков договор (НРД) в основната си част ще бъде най-малко три години, а по параметрите обем, цени и пари ще се преговаря всяка година. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, подготвяни от левицата, съобщи след заседанието на парламентарната група на Коалиция за България зам.-председателят на здравната комисия Тодор Кумчев.

На заседанието са били обсъдени законодателните инициативи на Министерството на здравеопазването (МЗ) до края на годината.

Предвижда се монополът на отделните съсловни организации да бъде ограничен, да има разумно кратък срок, в който всяка от договарящите си страни НРД да вземе конкретни решения, посочи Кумчев. Той допълни, че след този срок се предлага въпросът да бъде отнесен към Министерството на здравеопазването.

С промени в Закона за лечебните заведения здравното министерство предлага отмяна на мораториума за приватизация на лечебните заведения, каза още Кумчев. Той посочи, че решението за общинските болници ще бъде на общинските съвети. Няма да бъде разрешена приватизацията на държавните болници.

Предвижда се след приватизацията болницата да не може да сменя дейността си за срок от 15 години, уточни той.

Кумчев потвърди, че има идея за въвеждане на допълнителна здравна вноска, която ще бъде записана в националната здравна стратегия. По думите му обсъжда се тя да е между 2 и 3%. Според Кумчев, ако има здравна вноска, която да се събира от допълнителни здравни фондове, необходимостта от доплащане в системата на здравеопазването ще отпадне. По думите му държавата трябва да обезпечи с такава вноска пенсионерите и учащите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?