Навални обвини роднини на руския главен прокурор във връзки с престъпния свят

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка

Фондът за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални публикува разследване за бизнеса на семейството на главния прокурор Юрий Чайка и за възможни връзки на този бизнес с престъпния свят, съобщава "РБК дейли".

"Фондът е успял да открие активи на бизнесмените в чужбина, връзка с криминални групировки и превземане на компании. Разследващите се съмняват дали бизнесът на семейство Чайка е бил изграден само на законна основа", пише вестникът.

Според експерти публикацията няма да предизвика оставка на руския магистрат, но те припомнят, че компрометиращ клип свали от поста му един предшественик на Чайка - бившия главен прокурор Юрий Скуратов. През март 1999 г. руска телевизия излъчи кадри, показващи как "човек, приличащ на прокурора", релаксира в компанията на две момичета.

"Изобличенията на Навални никога не са ставали причина, нито дори повод за оставка на високопоставени служители", отбелязва политологът Алексей Макаркин. Но според него в общественото мнение все пак остават следи, които може да повлияят бъдещи кадрови решения. Като пример експертът посочва оставката на шефа на руските железници Владимир Якунин през август - той бе дискредитиран от блогъри, описали през 2013 г. недвижимите му имоти, което изигра известна роля, твърди Макаркин.

"Ведомости" публикува подробности за разкритията на Навални, според които Артьом Чайка - син на генералния прокурор, притежава хотел на гръцкия полуостров Халкидики съвместно с Олга Лопатина, бивша съпруга на заместник-главния прокурор Генадий Лопатин. Олга Лопатина била и съсобственичка на фирма заедно с "жени на бандити"; Навални открил също недвижими имоти на Артьом Чайка в Гърция и Швейцария. Фондът обвинява прокурорския син в заграбване на корабоплавателна компания в сибирската Иркутска област.

А вторият син на магистрата - 27-годишният Игор Чайка, притежавал "многомилиарден бизнес, подхранван изцяло с държавни поръчки". Изданието помества конкретни числа: до октомври 2015 г. компаниите на Игор Чайка са събрали държавни поръчки за 318 милиарда рубли. 269 милиарда рубли от тази сума е стойността на договорите с руските държавни железници. Освен че произвеждат жп траверси, близки до Чайка компании извозват боклука от два московски района по дългосрочни договори за над 42 милиарда рубли. Структури на Чайка се занимават и с пътно строителство в тези части от руската столица, готвят се да участват и в други конкурси - за основни ремонти на сгради в Москва, добавя всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?