Наводненията са нанесли щети за 400 млн. евро през миналата година

Сн.Архив

Щетите от наводненията през миналата година се оценяват на около 400 млн евро. Изчисленията са направени по методиката на Европейската комисия. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в отговор на депутатски въпрос.

Оценката на първите порои, при които загинаха 15 души, а стотици трябваше да бъдат евакуирани и настанени във временни жилища, е за 311.3 млн. евро, каза министър Вучков. Тя е за нанесените щети в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и в София.

България се надяваше да получи 18.6 млн. евро от европейския фонд "Солидарност", което е 6% от заявените щети, но решението на Еврокомисията беше за отпускане на 10.5 млн. евро.

За втората серия порои през късното лято, при която също загинаха хора, щетите са оценени на 79.3 млн. евро, каза Вучков. Те са за щетите в областите Видин, Враца и Бургас. Съгласно правилата страната ни може да разчита на 4.76 млн. евро европейска помощ. До момента обаче няма решение на Брюксел по второто ни искане.

Споделяне

Още по темата

Още от България