НДСВ и ДПС избраха Максим Минчев за шеф на БТА

Парламентарните групи на НДСВ и на ДПС днес решиха да номинират Максим Минчев за генерален директор на БТА. Решението бе взето с пълно единодушие, само с 7 въздържали се и нито един против, съобщи след заседанието на управляващата коалиция председателят на медийната комисия Милена Милотинова.

Утре се очаква избраният кандидат, заедно с останалите три кандидатури, да бъдат обсъдени в парламентарната медийна комисия и до края на седмицата Народното събрание да избере окончателно генерален директор на БТА. Останалите кандидати са бившият зам.генерален директор на агенцията Яна Кожухарова, Милен Вълков, шеф на БТА по времето на Виденов и Начо Халачев, дългогодишен журналист и кореспондент на агенцията.

След като миналата година управляващите смениха генералния директор на БТА Панайот Денев, назначението им Стоян Чешмеджиев предизвика най-голямата криза в историята на агенцията. След няколко месеца затишие, журналистите в БТА започнаха протести срещу некомпетентното ръководство, уволненията и назначаването на репортери без опит, предприети от Чешмеджиев. Той обяви, че основната му цел е да изгради телевизионни студиа и БТА да предава освен текст, звук и картина.

Постепенно протестите ескалираха и се стигна до единственото в 105-годишната история на агенцията спиране на емисиите. Това се случи точно преди началото на конфликта в Ирак и принуди управляващата коалиция да реагира по-бързо от обичайното.

При обсъждането на наследника на Денев миналата година, конкурент на Чешмеджиев отново бе прессекретарят на Атлантическия клуб Максим Минчев, номиниран от председателя на парламентарната външна комисия Станимир Илчев. Шефът на радио Варна, предложен от местната група НДСВ-депутати, обаче спечели с подкрепата на ДПС. Зам.шефката на движението Емел Етем лично се ангажира със защитата на Чешмеджиев при последвалите атаки срещу него.

По време на днешното заседание кандидатурата на Минчев отново била подкрепена от Илчев с мотива, че това е познат на гилдията журналист и макар че няма агенционен опит, има мениджърски такъв. Илчев е призовал колегите си от НДСВ и ДПС да се обединят около една кандидатура.

Емил Кошлуков приел аргументите му и оттеглил номинацията си за Яна Кожухарова, която бе предложена и от кореспондентите на БТА. Кожухарова бе зам.генерален директор на агенцията последователно при Милен Вълков и Панайот Денев. След заседанието Кошлуков заяви пред журналистите, че има договорка Яна Кожухарова да стане заместник на Минчев.

Докато траеше заседанието на НДСВ и ДПС, четиримата кандидати чакаха отвън, поканени от Милена Милотинова да представят пред управляващите програмите за БТА. До това обаче така и не се стигна. По думите на Милотинова, те ще имат възможност да си представят управленските програми утре, на заседанието на медийната комисия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?