Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НДСВ не оспори политиката на БСП, но се опитва да придърпа мандата и да запази Симеон

90 коментара
НДСВ не оспори политиката на БСП, но се опитва да придърпа мандата и да запази Симеон

БСП и НДСВ нямат непреодолими различия по политиката на евентуално съвместно управление, но никоя от двете формации не отстъпва премиерския пост и настоява кабинетът да бъде реализиран с неин мандат.

Това стана ясно в сряда след първите консултации между контактните групи на БСП и НДСВ, в отсъствието на лидерите им.

Същия ден президентът Георги Първанов заяви, че поне три политически сили трябва да намерят формулата на компромиса за бъдеща правителствена коалиция, която да отчита резултатите от изборите и да не залага “подводни камъни” за в бъдеще.

Президентът не конкретизира кои партии има предвид, защото преговорите можело да доведат до различни варианти. Логиката на изборните резултати обаче показва, че това са първите три формации - БСП, НДСВ и ДПС.

И от Коалиция за България, и от НДСВ бяха категорични след срещата си, че за стабилен кабинет и парламентарно мнозинство е нужен и трети партньор.

“Сигурност означава солидно мнозинство и това предполага трета политическа сила”, заяви заместникът на Станишев Румен Петков. Той подчерта, че предвид предстоящите и наложителни промени в конституцията левицата търси “мнозинство, което леко надхвърля конституционното (2/3 от депутатите-б.р.)”.

С 82 -ма депутати на БСП, 53-ма на НДСВ и 34 на ДПС, трите политически сили биха разполагали с мнозинство, надхвърлящо изискваните 160 души.

Петков уточни, че е важно първо двете политически сили да постигнат споразумение по политиката, която да бъде водена и едва след това ще може да се пристъпи към разговори, които да включват и трета формация.

“Днес не е поставян и обсъждан въпроса за подкрепата на мандата на която и да било от двете политически сили”, подчерта Пламен Панайотов след срещата с БСП.

Според източник на Mediapool обаче, всяка от двете формации е настояла да реализира своя мандат за управление, което я поставя в позиция да предлага свой лидер за министър-председател.

От страна на левицата в разговорите участваха зам.-председателят на БСП Румен Петков, Ивелин Николов, Ивайло Калфин и Петър Кънев. Групата на НДСВ се състоеше от трима от заместниците на лидера – Пламен Панайотов, Долорес Арсенова и Николай Свинаров.

Не сме си поставяли никакви условия. Всеки ще проведе своите консултации до следващата ни среща в петък, каза източник от БСП пред Mediapool и уточни, че част от преговорите се водят между лидерите.

След срещата Николай Свинаров бе категоричен, че лидерите също могат да се видят, след като от НДСВ докладват на своя за резултата от разговорите.

Царските имоти - тема табу в преговорите за коалиция

Запитан дали освен за ситуацията след изборите и приоритетите на политиката в новия парламент на разговорите е станало дума за царските имоти, за които БСП доскоро настояваше, че са върнати незаконно на Симеон Сакскобургготски, Николай Свинаров заяви:

“Това не е предмет на разговори за коалиция, а ако решим да не правим коалиция. Днешният ден, а надявам се и по- нататък в разговорите, нашата тема е коалиционното управление”.

На този етап двете политически сили отказват да отстъпят от премиерския пост. Левицата държи тя като спечелила най-много гласове на изборите да излъчи министър – председател, а НДСВ тръгва от изходна позиция, че въобще не възнамерява да подкрепя кабинет с мандат на БСП.

Като евентуален компромис царистите биха се съгласили на такава коалиция, но само с премиер Симеон Сакскобургготски, твърдят от НДСВ. Според “Позитано” 20 този вариант отговаря и на интересите на президента Първанов, който не би желал Симеон да се изправи срещу него на президентските избори догодина.

На този етап обаче БСП не виждат защо да правят компромис с премиерския пост. “По всяка европейска политическа логика премиерът трябва да се излъчи от най-голямата политическа сила”, заяви във вторник Сергей Станишев. Той обаче отново не изключи вариант да не оглави правителството.

Третият партньор се уточнява

Според обявената програма, след първата среща с НДСВ, работната група на социалистите ще разговаря в четвъртък и с ДПС. Очаква се на срещата да присъстват и лидерите на формациите Сергей Стаишев и Ахмед Доган.

Според източник на Mediapool, едва при трудности за осъществяване на коалиционен формат БСП – НДСВ – ДПС, през следващата седмица ще се водят разговори и с други политически сили. Той не изключи към мнозинството от 3 формации да бъде прибавена и четвърта, например коалицията Български народен съюз. Член на тази коалиция неофициално коментира, че БЗНС със своите 6 депутати би се включило в този формат, но само ако ДПС не бъде допускано до ключови министерства и фондове, имайки предвид земеделието.

И БСП, и НДСВ са доста единни по въпроса, че властовите ресурси на Ахмед Доган трябва да бъдат ограничени, като се има предвид досегашното му рекетьорско поведение и напрежението около разпределянето на еврофондовете, коментираха пред Mediapool от двете партийни централи.

“Нека да продължат разговорите, които БСП има, ние също ще водим свои и ще уточним третия партньор”, коментира след консултациите Николай Свинаров. Той предположи, че кръгът от разговори на двете формации ще се изчерпи до петък, когато левицата и НДСВ ще проведат втората си среща.

Президентът иска до седмица коалицията да е договорена  

Президентът от своя страна настоя за бързи и резултатни преговори, за да може бъдещата управленска коалиция да е договорена преди свикването на парламента и връчването на мандата за съставяне на кабинет: “Готов съм още другата седмица да обявя свикването на парламента, но за да стане това, трябва да имам гаранциите, че основните сили, участващи в преговорите, са се договорили, защото не искам парламентът да се събере и седмици наред да коментира и да търси решение на въпроси с ръководството, структурата и правилника на действие”.

Взаимни комплименти

В оглавяваната от Станишев работна група за преговори след заседание на съвета на Коалиция за България в сряда бе включен бизнесменът Петър Кънев. Той влиза в новия парламент от гражданската квота на ямболската червена листа. Кънев, който е собственик на печатница Демакс и Инфо радио, е известен с добрите си отношения със сегашния финансов министър Милен Велчев, управителя на БНБ Иван Искров и др. В групата участват още зам.-председателят по коалиционната политика Румен Петков, Ивелин Николов, досегашните президентски съветници Костадин Паскалев и Ивайло Калфин, кметът на Смолян Дора Янкова. Румен Овчаров оглавява работната група на БСП по организацията на новия парламент. Той, както и други кадри от кабинета Виденов, ще бъдат изключени от новото управление, твърдят от “Позитано” 20.

В изявленията след първите консултации, зам.-председателите на БСП и НДСВ смениха тотално тона на предизборната кампания взаимно си отправиха комплименти. Румен Петков заяви, че предишното Народно събрание има много сериозна база от внесени от кабинета на НДСВ законопроекти, голяма част от които имат експертен характер и това може да позволи на 40-ия парламент да заработи веднага. Той допълни, че разговорите са водени по въпросите за наваксване на изоставането по петте проблемни области, свързани с членството в ЕС, както и по социално - икономическата политика.

Двете формации имали разминаване относно пътищата за постигане на целите в социално-икономическата политика и някои социални аспекти, но това не можело да е пречка за разговорите им, подчерта още Петков.

Пламен Панайотов и Николай Свинаров пък изразиха своето “огромно задоволство” от сериозния акцент, който социалистите поставят върху социално-икономическото развитие и евроинтеграцията. Свинаров подчерта, че контактните групи в конкретика са говорили за експресното решаване на проблемите в тази област с малки промени в конституцията.

Това е важна отправна точка за следващото Народно събрание и възможната водена политика, смята Панайотов.

И от левицата и от НДСВ уточниха, че на срещата са обсъждали принципите на необходимите политики, които трябва да бъдат водени в следващите четири години, и не е говорено за конкретни личности.

Първанов скастри БСП, че се занимава с мандатите, а не с кабинет

Без да назовава директно бившата си партия БСП, Първанов я скастри, че се през последните дни отделя прекалено много време и внимание на несправедливото, според социалистите, разпределение на мандатите, а не на процеса на формиране на работещо правителство и стабилно мнозиство.

“За мен е много важно да се ускори процесът на водене на тези преговори, защото вече четвърти ден сме свидетели на дебати, които засягат преди всичко разпределението на мандатите, системата Д’Онт. Аз също искам да изразя своето неудовлетворение от начина, по който тази система разпредели мандатите, но това или иначе това е законът, това са правилата, одобрени от самите политически формации преди началото на изборите”, коментира президентът.

Той даде да се разбере също, че не желае да обира политическите негативи при евентуален провал за съставяне на управленска коалиция и насрочване на предсрочни избори и отново призова политическите лидери за компромис.

“Този вариант би бил пагубен не само за европейската интеграция на България, но би могъл да отпуши и катализира много негативни процеси, да ни върне назад. Така че, мисля, че сега е дошъл моментът и лидерите, и политическите ръководства да могат реално да преценят своите възможности, своите шансове, да отстъпят назад, за да може България да направи няколко крачки напред”, каза президентът, който в сряда присъства на освещаването на църквата "Св. Петър и Павел" в Долни Лозен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лапач
  #91

  и аз искам да водя "консултации"

 2. Лапач
  #90

  "вижданията и отговорностите ми" за бъдещето на българия са ми са прозрачни и скромни - член на 2 борда + къща в Бояна и още една някъде на морето

 3. ПАСКАЛЕВ
  #89

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 4. ПАСКАЛЕВ
  #88

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 5. ПАСКАЛЕВ
  #87

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 6. ПАСКАЛЕВ
  #86

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 7. ХАХАХА
  #85

  преговорите ще се проточат мнооого..Дока си изкаже ... мислите, докато го разберат (не е задължително правилно), то ще мине срокът за съставяне на правителството.при желанието на НДСВ С2 да е премиер, то чЕкайте нови избори.

 8. ПАСКАЛЕВ
  #84

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 9. ПАСКАЛЕВ
  #83

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

 10. ПАСКАЛЕВ
  #82

  ПАСКАЛЕВ - ПРЕМИЕР-НАЙ ДОБРИЯ ИЗБОР

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.