НДСВ не се разграничи от нападките срещу Първанов, Симеон е пас

НДСВ не се разграничи от критиките срещу президента Георги Първанов, отправени вчера от депутатите Емил Кошлуков и Борислав Цеков.

От Банкок държавният глава призова премиера Симеон Сакскобургготски и председателя на парламентарната група на управляващите Станимир Илчев да заявят публично дали стоят зад обвиненията срещу него за злоупотреба с власт. В това държавният глава бе обвинен от депутата Цеков, а в далеч по-емоционална реч Кошлуков допусна, че Първанов цели президентска република.

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев избегна еднозначния отговор с "да" или "не" дали подкрепя критиките, че държавният глава умишлено злепоставя парламента, за да стане републиката президентска. Но на практика защити колегите си нововремци и не спести своите иронични забележки към държавния глава. Симеон пък отговори с характерните си общо звучащи фрази.

"Не можем да кажем, че групата го подкрепя (бел.ред. - Кошлуков), защото дебати не е имало, становище също, но наистина има такива настроения сред депутатите и ако президентът продължава по този начин, не изключвам възможността да се стигне и до официално становище", заяви пък Цеков, който е зам.председател на групата.

В Банкок - една от дестинациите на едноседмичната визита на държавния глава в Югоизточна Азия, Георги Първанов коментира пред журналисти критиките, прозвучали по време на дискусията върху върнатия закон за трансплантациите.

"Никой не работи по-добре за президентската република от някои злополучни политици", бе цитираният от БНР отговор на държавния глава на обвинението на Кошлуков, че мисли само за президентска република.

Първанов обаче не спомена имена, както и се предпази от директни критики срещу управляващите, прибягвайки към тези на политолозите: "Когато една партия се намира в тежко положение, когато е пред избори, тя си търси враг, при това външен".

Първанов зададе и въпроса защо критиките идват в момент, в който не е в България. Той изрази съжаление, че всичко това се случва точно около закона за трансплантациите и оцени вчерашната дискусия в парламента върху върнатия от него закон като лишена от професионални аргументи.

Държавният глава заяви още, че държи на личния отговор на премиера и лидер на управляващата партия стои ли зад обвиненията срещу него и се зарече ако не го получи, да зададе въпроса при следващата си среща със Сакскобургготски.

Симеон неглижира случая

Единственият конкретен отговор на Симеон днес бе, че при редовните си контакти с президента не е усетил "най-малкото намерение и намек въобще към хипотетична промяна във формата на управление на нашата държава". Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали изказването на Кошлуков е било само лична инициатива на депутата и нарече "вътрешен въпрос" дали ще поиска отговорност от Кошлуков за думите му.

Симеон декларира, че от страна на НДСВ няма намерение да се разпалва война между институциите и заяви, че ако се погледне "по един прагматичен и логичен начин", трудно би се намерило основание да се твърди, че между мнозинството и президентството има конфронтация.

Премиерът каза още, че не вижда нищо спешно, заради което да се налага да се обажда на Георги Първанов по телефона по време на визитата на държавния глава в Южна Азия, за да изясни случилото се.

Илчев защити Кошлуков и Цеков

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев и двама от заместниците му - Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков от кръга "Новото време", направиха съвместно специални изявления от трибуната в кулоарите на парламента.

Илчев отказа да отговори еднозначно с "да" или "не" стои ли зад думите на Кошлуков от вчера. Той даде да се разбере, че депутатът е изказал лично мнение, но добави, че това е право и задължение на всеки един от 240-те народни представители.

Той напомни точната реплика на Кошлуков, че депутатът имал усещането, че президентът мисли само за президентска република. "Смятаме, че усещането на един човек за това какво мисли друг в никакъв случай не е основание за анализи и оценки в рамките на цяла една парламентарна група", индиректно разкритикува реакцията на Първанов Станимир Илчев.

До някаква степен, може би, Кошлуков в своята емоционалност да е преминал рамката на най-добрия тон, но това в никакъв случай не бе скандално, коментира председателят на парламента Огнян Герджиков, според когото депутатът е изразил лична позиция. В една демократична държава е нормално, при разделение на властите, да се изказват различни становища, допълни той.

Илчев специално подчерта, че е прегледал стенограмите от вчерашното заседание и те показвали, че нито един от ораторите не е произнасял думите "злоупотреба с власт". С буквалното си търсене в стенограмата на фразата, употребена от Първанов, Илчев се опита да омаловажи смисъла на изявлението на Борислав Цеков, че с ветото си върху закона за трансплантациите президентът злоупотребява с правото, дадено му по конституция.

Пред медиите Илчев не остана длъжен на президента, заявявайки, че има фрази, които е нормално политиците да се въздържат да тълкуват. За пример даде поведението на НДСВ в случаите, когато държавният глава е твърдял, че то провежда "политика на инат". Той коментира и речника на Първанов, отбелязвайки честата употреба от президента на думата "отстоявам", която била символ на обкръженска психология. "Както виждате, имали сме поводи за реакции, но сме се въздържали. Според мен това е най-здравословното поведение", заяви шефът на парламентарната група.

Недоумявайки защо президентът пита шефът на групата за изказване на двама депутати, Илчев риторично запита дали по тази логика държавният глава не е изпратил поздравителна телеграма на Светлин Белчилов от НДСВ - активно участващ в сбирките на "Новото време", който вчера подкрепи ветото на Първанов.

Мирослав Севлиевски също бе категоричен, че няма необходимост да се обсъжда едно изявление от трибуната на парламента, какъвто е случаят с Кошлуков, защото следващата стъпка ще бъде депутатите да бъдат съдени затова, дали са гласували за или против нещо.

"Който трябва, разбра каквото трябва от изявлението на Кошлуков. Във всички случаи то не е адресирано конкретно към лицето Първанов", заяви Борислав Цеков. Неофициално, членове на "Новото време" твърдят, че целенасочените критики на президента към Народното събрание били диктувани от част от неговите съветници.

Депутатът допълни, че освен да пожелае на държавния глава приятно прекарване на островите, на които е в момента, не би могъл да направи друго. "Сериозните коментари се правят не от далечни острови, а от България", заяви той.

Цеков заяви, че мнозинството отхвърля "всеки нездравословен стремеж към разпалване на война между институциите", без обаче пряко да назове президента.

В същото време Илчев, както и Симеон, заяви, че няма война между институциите, нито симптоми на напрежение, дори имал усещането, че те работят сравнително добре, с тенденция на подобряване на взаимоотношенията. Бившият шеф на парламентарната група и настоящ вицепремиер Пламен Панайотов също отхвърли категорично, че в момента има напрежение между президента и правителството или между президента и парламента.

Кошлуков: Вече сме парламентарна република, няма Политбюро

Всяка добра реторика е хубав материал за добра публицистика, коментира реакцията на президента депутатът Емил Кошлуков. Той повтори тезата си от вчера, че ветото на президента върху закона за трансплантациите не е добре аргументирано и блокира работата на парламента в момент, когато депутатите трябва да работят извънредно, за да приемат множество закони в срок, поставен от Европейския съюз.

Кошлуков коментира и призива на Първанов към Симеон и Илчев да кажат ясно дали застават зад думите му. "Президентът още работи с понятията от Милко Балев, Мако Даков и Пеко Таков. Вече никой не застава зад думите на никой, това са изказвания и дебат в парламентарна зала, това е парламентарна република. Отдавна вече не е необходимо да се спуска от Политбюро с решение - поне откакто сменихме ръководството (бел.ред. - на ПГ на НДСВ)", заяви Кошлуков.

В същото време Кошлуков декларира, че не смята президента за враг на НДСВ и не вярва Първанов умишлено да се е опитвал да блокира работата на парламента. По-скоро целта му е била да се покаже медийно, бе мнението на депутата.

ДПС се разграничи от Кошлуков и Цеков

"Някои изказвания по време на дебатите по ветото бяха малко по-емоционални и по-остри, но мисля, че не ангажират като цяло позицията на парламентарната група на НДСВ, не ангажират и нас като коалиционен партньор", коментира зам.председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него мнозинството приемало правото на държавния глава да упражнява вето като нещо изключително сериозно и именно затова всеки път, когато той го упражни, депутатите от ДПС и НДСВ се подготвяли по същество за дебатите, а не го отхвърляли на формални основания.

Само няколко изказвания не дават основания да се правят генерални изводи за конфронтация между държавния глава и парламента, заяви Местан.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?