НДСВ признава 50 000 т липса на зърно от резерва и съмнения за още 50 000

Временната анкетна комисия за проверка на зърното в резерва е доказала по безспорен начин липсата на 45 - 50 хил.т пшеница. Липсващото количество е признато и от Държавния резерв, съобщи в Пловдив председателят на комисията Пламен Моллов от НДСВ.

Той заяви, цитиран от БТА, че до 6 май ще бъде готов доклада на временната комисия.

Депутатите от БЗНС-НС в комисията твърдят, че разполагат с документи за липса на общо 100 000 т пшеница от резерва. Разминаването в цифрите е причина досега докладът да не е приет от парламентарната комисия.

Моллов днес призна, че при проверките си на място комисията е установила липса на още 50 000 т пшеница. За нея обаче от Държавния резерв са обяснили, че се намират в нейни собствени 4 зърнобази.

До физическата проверка на депутатите от комисията, количествата не бяха обявени нито в предварителния списък, нито в справките на агенцията, каза в понеделник Моллов. От държавния резерв са обяснили, че е било предвидено те да бъдат обявени към средата на годината.

Депутатът от НДСВ уточни, че дали спорните 50 000 т наистина са в зърнобази на резерва, ще стане ясно от доклад на вътрешна проверка, разпоредена от Министерския съвет. Моллов коментира, че дори тези количества да се окажат в наличност, остава въпросът защо четирите бази не са били посочени предварително, а едва след извършването на физическата проверка.

Според НДСВ-депутатът, източването на зърното от резерва не е започнало през последните две години, а от 1997 г. За това имало безспорни доказателства. Не е изключено, допълни Моллов, по същата схема да има злоупотреби и при други стоки от държавния резерв.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?