Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НДСВ реши: Няма политици във връзки с престъпността

0 коментара

В МВР не съществуват никакви данни за връзки на политици от която и да е политическа сила с организираната престъпност. Това е официалното становище на Политическия съвет на НДСВ, който заседава за пръв път след избухването на скандала с доклада на МВР за организираната престъпност преди три седмици.

След заседанието председателят на парламентарната вътрешна комисия Владимир Дончев заяви, че Политическият съвет категорично е констатирал, че в базата данни на МВР изобщо няма информация за връзки на политици в страната с организираната престъпност.

Ръководството на управляващата партия не е разглеждало самата докладна записка, защото е секретна, а е изслушало вътрешния министър. Пред медиите Петканов заяви, че нито в предоставената на премиера и президента докладна записка, нито в други доклади на МВР съществуват данни за връзки на управляващи политици с организираната престъпност. Той уточни, че 5-страничната записка съдържала главно информация за контрабандата на наркотици и проституция.

Днешното решение на НДСВ и думите на Петканов са в пълно противоречие с изявленията на главния секретар на вътрешното ведомство ген. Бойко Борисов.

На 20 април пред БНР той обяви, че МВР разполага с данни, включително и снимки, за връзки на настоящи и бивши политици и магистрати с лица от престъпния свят и ще предостави тази информация на премиера и президента.

По-късно в медиите изтече информация за среща на двама министри и депутат от кръга "Новото време" в НДСВ с Иван Тодоров - Доктора, смятан от МВР за свързан с контрабанден бизнес. Замесените в скандала политици не отрекоха за срещата на яхтата в Монако, организирана от близкия до царя бизнесмен Спас Русев, но обявиха информациите за компромат. След което първо депутатите от "Новото време" нападнаха Бойко Борисов, а след това се разгоря публичен конфликт между Петканов и финансовия министър Милен Велчев, чието ведомство беше сочено като слабо звено в борбата с престъпността.

Бойко Борисов се отметна от думите си

Бойко Борисов: Ако бях скрил политиците, как щях да погледна службите в очите?
1 май 2003 г., в. "24 часа"

Как аз мога да мотивирам началниците на служби да бъдат безкомпромисни към всички, ако бяхме казали окей, щом са действащи политици, ги дърпаме настрана и няма да ги пускаме в доклада. Как ще ме погледнат те мене?!

Пред ПГ на НДСВ днес Бойко Борисов казал, че в МВР няма данни за политици от управляващото мнозинство, свързани с организираната престъпност. Управляващото мнозинство не слага политически чадър над организираната престъпност, заявил той.

Думите му предизвикали бурната реакция на всички депутати, които един през друг питали какво имал предвид на 20 април, говорейки за снимки, уличаващи действащи политици и магистрати във връзки с организираната престъпност. В отговор Борисов заявил, че ако парламентарната група реши, може и пред медиите да повтори думите си, че управляващото мнозинство не разтваря политически чадър.

След като премиерът чрез говорителя си опроверга след 20 април информацията за снимките, Бойко Борисов също отрече такива да са прилагани към доклада и подаде оставка на 25 април. Пет дни по-късно премиерът отказа да я приеме, а ген. Борисов каза, че той и службите работели надпартийно и доказателствата за това били в доклада.

На мушката пак са бившите

Има данни за други депутати и политици, срещу които в момента се водат дела или се разследвали от прокуратурата, посочил ген. Борисов. Част от НДСВ-депутатите възприели думите му, че става въпрос за бивши депутати и политици. Според един от народните представители, самият Борисов потвърдил тази версия, заявявайки, че медиите неправилно са интерпретирали думите му, пропускайки определението "бивши".

Запитан защо си е подал оставката, той представил подробен отчет за успехите на МВР в борбата с престъпността, заявил, че МВР си върши работата и всеки ден хваща престъпници, но заради пропуски в законите те отново излизали на улиците. В същото време, Борисов обвинил мнозинството, че не привежда в действие неговите законодателни инициативи, които ще подобрят ефективността в работата на правоохранителните органи. В този смисъл заместник председателят на ПГ на НДСВ Владимир Дончев заяви след заседанието, че тези инициативи на Борисов ще бъдат приведени в действие в най-скоро време. В същото време, вътре на заседанието вътрешният министър Петканов казал, че НДСВ няма да може да се справи с организираната престъпност до края на мандата си.

На въпрос от Мирослав Севлиевски оригинална или допълнително подхвърлена е прословутата яхтена снимка, открита в чантата на Иван Тодоров - Доктора, вътрешният министър Петканов прехвърлил топката към следствието. Пред депутатите Петканов обяснил, че следователите са прибрали куфарчето от взривения Мерцедес на Доктора, без да направят опис на съдържанието му. Шефът на НСБОП Румен Миланов пък казал, че транспортният министър Пламен Петров не присъства на прословутата яхтена снимка. От "Новото време" повторили, че настояват за пълно разследване и понасяне на политическата отговорност за компромата, и са настояли МВР да предприеме мерки този сценарий да не се повтаря, защото всеки един от тях може да стане жертва подобно на Велчев, Петров и Севлиевски.

Подготвеният от спецслужбите на МВР доклад бе даден на Петканов. Според Борисов, вътрешният министър го редактирал. Според самия министър, той само го превеждал на "литературен български". В крайна сметка се оказа, че цялата информация на спецслужбите за организираната престъпност в България е сведена до 5 страници, които бяха предадени на президента Първанов, на премиера Сакскобургготски и на главния прокурор Филчев.

Търсят кой е изнесъл информация от доклада

След заседанието на Политическия съвет днес стана ясно още, че военна прокуратура е образувала следствено дело и е започнала проверка в МВР заради изтичането на класифицирана информация, във връзка с публикациите за яхтената снимка и намесата на имената на Велчев, Петров и Севлиевски с доклада за организираната престъпност. По-рано през деня зам.главният прокурор Христо Манчев заяви, че в момента се изяснява имало ли е във взривената кола на Иван Тодоров-Доктора снимки или не.

Ръководството на НДСВ е препоръчало на вътрешния министър да изготви мерки, за да преодолее проблема с теча на специнформация от ведомството.

И прокуратурата в бяло - оплете се за доклада, оневини двамата уличени магистрати

Днес Милен Велчев използва ситуацията, за да разреши спора си с Петканов кой да ръководи данъчната полиция. След 2-месечно безрезултатно обсъждане дали да се създава такъв орган и към кое ведомство да се създаде - МФ или МВР, днес Политическият съвет е упълномощил Велчев да създаде данъчна полиция. Основните аргументи против на Петканов бяха, че тя ще дублира до голяма степен функциите на икономическа полиция.

Заместникът на Никола Филчев Христо Манчев днес се оплете в обясненията си какво точно е получила или не е получила прокуратурата от МВР по повод докладната записка за организираната престъпност. В записката фигурират имената на двама прокурори - близкият до Филчев Иван Петров, който е шеф на един от прокурорските съюзи, и на Трендафил Трайков, чийто брат бе заловен от МВР за подкуп. Според информациите, Петров е засечен от спецслужбите в разговори с Косьо Самоковеца, а Трайков - с Доктора Днес първоначално Манчев заяви, че прокуратурата не е получавала нищо официално от МВР. "Аз съм убеден, че този доклад или докладна записка ще го получим още днес", каза той пред медиите.

След напомняне за срещата между Петканов и Филчев, на която главният прокурор получи от вътрешния министър 5-те страници, Манчев пространно обясни как се осъществявала официалната кореспонденция и как само официални документи можели да бъдат основание за започване на разследване. Коригирайки твърдението си, Манчев добави, че в докладната записка на МВР нямало информация за връзки на прокурорите Петров и Трайков с организираната престъпност.

На финала Манчев заяви, че не е толкова важно кой какво е получил, а как прокуратурата да организира съвместната си дейност със службите на МВР и на финансовото министерство, за да се постигнат ефективни резултати срещу групировките, описани в докладната записка. Броени дни след появата на доклада, премиерът Сакскобургготски създаде координационен център за борба с мафията и корупцията и включи в него Петканов, Велчев и Филчев.

След среща с президента Първанов по повод докладната записка на МВР, Филчев свика извънредно заседание на прокуратурата и според информирани източници е поискал оставките на Петров и Трайков, а те отказали да ги подадат. В съобщение до медиите прокуратурата съобщи, че иска от МВР по-подробни данни и доказателства за обвиненията срещу двамата магистрати, за да може да предприеме необходимите законови мерки.

Вчера прокуратурата повтори почти дословно тогавашното си прессъобщение, с искане към МВР да предостави подробни данни за връзки на политици и магистрати с престъпния свят.

Преди няколко дни друг висш прокурор - Ангел Илиев от подчинената на Манчев Върховна касационна прокуратура, в интервю пред БНР също потвърди наличието на имената на двамата прокурори в записката на МВР.

Днес Петров и Трайков заявиха, че се считат за невинни до доказване на противното.

Също днес министърът на правосъдието Антон Станков заяви, че поддържа искането на Висшия съдебен съвет да получи от МВР частта от докладната записка, свързана с двамата прокурори. Индиректно вътрешният министър Петканов обаче отговори, че няма да изпрати на ВСС материала, защото по закон не било предвидено съветът да получава такава класифицирана информация.

"Новото време" обвини БСП и кадри на ДС за компромата срещу Велчев и Севлиевски

Поръчителите на обществения скандал около доклада на МВР са свързани с бившата Държавна сигурност и БСП, обяви в Силистра НДСВ депутатът Борислав Цеков от кръга "Новото време". "Поръчителите на този сценарий са свързани с ръководни среди в бившата ДС и техните марионетки в различните политически сили, но най-вече в една част от БСП", каза Цеков и повтори позицията на "Новото време", че трябва да се разплете целия случай.

Преди днешното заседание на Политическия съвет финансовия министър заяви, че пред колегите си от ръководството на партията ще поиска от вътрешния министър отговор кой е виновен за компромата срещу него, Петров и Севлиевски. След заседанието Велчев каза, че засега отговор не е получил. "Всички въпроси за това кой е виновен не могат да се решат за 2-3 дни и предполагам, че на МВР е необходимо известно време", каза той. На въпрос извинил ли му се е вътрешният министър, Велчев отговори, че не обвинява Петканов лично за компромата. Не е важно ние да получаваме отговори, а правителството да даде отговор на цялото общество, заяви също преди заседанието Мирослав Севлиевски. Той, както и Велчев, отхвърлиха връзка между скандала с доклада и спада в рейтинга на НДСВ и на премиера Симеон.

В коментар за взаимните индиректни обвинения между Велчев и Петканов през последните дни, премиерът Сакскобургготски препоръча двамата да се обясняват на четири очи, а не да използват медиите за това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.