НДСВ се чуди как да прегласуват "сбърканите" 320 млн. лв. за Здравната каса

Текстът, с който в закона за бюджета на Здравната каса, бе записано, че приходите на касата се увеличават с 320 млн. лв. от бюджета на здравното министерство, ще бъде прегласуван. Около това становище са се обединили единодушно политическото ръководство на НДСВ и парламентарната му група на съвместно заседание във вторник.

Предложението на ОДС за увеличаването на парите на касата бе прието изненадващо за управляващите при второто четене на проекта за бюджет на здравноосигурителната институция в събота миналата седмица. Тогава от министерството остро реагираха, че подобно допълнително натоварване на касата ще доведе до хаос в здравната система и ще блокира работата на звената ѝ.

Повечето от участниците в заседанието на НДСВ са решили, че първо трябва да се гласува държавният бюджет на второ четене, после спорният текст от бюджета на касата. Председателят на парламента Огнян Герджиков обаче заяви след заседанието, че в този ред гласуването не може да се извърши.

Според депутата Валери Цеков нямало проблем спорният текст да се прегласува, защото целият закон още не бил приет.

Председателят на бюджетната комисия Нина Радева призна, че няма много варианти за избор как ще се реши казусът, въпреки че има спорове по техническата част на прегласуването. Тя изтъкна отново аргумента, че гласуваният текст противоречал на различни закони, отнасящи се до финансирането на здравната система.

Не трябва да се говори за грешка, а за подход дали реформата в здравната система трябва да продължи. Тези 320 млн. лв., прехвърлени от бюджета на Министерството на здравеопазването в бюджета на НЗОК, означават, че реформата в здравния сектор продължава. Това каза зам.-председателят на комисията по здравеопазване Цветан Ценков по Дарик радио. Той каза още, че тези пари ще бъдат употребени изцяло за заплащане на медицински дейности и лечение на болни.

Според Стойчо Кацаров от ОДС и член на здравната комисия чрез отделяне на финансирането на болниците от политиката на здравеопазването ще се подобри конкурентната среда в областта на болничната помощ, което от своя страна би се отразило на подобряването на болничното обслужване.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?