НДСВ срещу БСП за даване на привилегии на антифашистите

НДСВ срещу БСП за даване на привилегии на антифашистите

Предизборни речи, лекции по история, свързани с антифашисткото движение и обиди на идиоти и нищожества белязаха с нова сила дебата в пленарна зала за това дали на партизаните и антифашистите да бъдат признати за ветерани от Отечествената война. Предложението, което е на депутатите от Коалиция за България Георги Божинов, Стойко Танков и Пламен Славов, за втори път за по-малко от седмица предизвика бурни дебати в Народното събрание при обсъждането на второ четене на промени в Закона за ветераните от войните.

Този път в споровете ясно пролича разграничението на НДСВ като част от тройната управляваща коалиция, от възможността да се дадат някакви привилегии на т.нар. антифашисти.

“Опитвате се да ни правите на политически наивници, непочтено е да си играете с живота и здравето на тези 3000 души. Не заигравайте по тънки струни на електората си”, посъветва БСП жълтият депутат Олимпи Кътев.

“Като не става с Азис, дайте сега с антифашистите”, коментира той, визирайки предизборната кампания на социалистите, които ангажираха фолкпевеца за някои свои прояви.

Кътев каза, че като коалиционен партньор не е убеден в справедливостта на това предложение и заяви, че то му прилича на някои прояви на комунистите от близкото минало, когато на синовете и внуците на заслужилите борци се даваха различни привилегии – като “влизане без изпит във вузове, като назначаване на дипломатически мисии зад граница и пр”.  Според депутата дебатът “кой партизанин, кой шумкар”, не трябвало да се вкарва в предизборна манипулация.

Подобно мнение изрази и Минчо Спасов (НДСВ). Той призова левицата “паметта на ветераните от войните да не се превръща в евтина политическа пропаганда”.

Шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС) обясни, че комисията не е разглеждала предложението, тъй като е извън предмета на промените в закона. По думите му дискусията “не е здравословна, защото е насочена към активиране на определен тип избиратели от едната и от другата страна”.

И представителите на опозицията остро възразиха срещу искането на левите депутати.

Борис Ячев (БНС) изрази съжаление, че с предложението позитивното намерение на законопроекта за облекчаване на социалното положение на 20 000 ветерани от войните, е било опорочено. “Направеното предложение не е прецизно и не е почтено, защото се прави на гърба на хора, заслужили и почтени, които в продължение на 50 години след Втората Световна война са били лишавани от всякакви  привилегии, за да бъдат включени хората, които ползваха привилегии до 1989 г.”, коментира Ячев.

Според Николай Михайлов (ДСБ) текстът е свързан с изборите за Европейски парламент. Той го определи като провокация и по думите му предложението било “свързано с опит да се възстановят привилегиите на тези, които нямат убедителен статут на антифашисти”.

Прави се опит да бъдат реабилитирани отново като привилегировани тези, "които бяха антифашисти номинално и които бяха строители на тоталитарна България реално", допълни Михайлов. Той припомни, че борците срещу фашизма в България са имали привилегии “от сдобиване с жилище, до безплатна баня и чаршаф в публичната къпалня”.

С предложението си, вие показахте, че сте дълбоко привързани към своята класическа епоха, наречена тоталитарен свят, коментира още депутатът от ДСБ.

Иван Сотиров (ОДС) посочи, че “няма как БСП да оправдае двойнствеността си пред хората - елитът ѝ работи с най-крупните капиталисти в държавата, а същевременно разчита със социален популизъм да заблуждава хора, които са с крайно леви убеждения”. По думите му това е поредният евтин предизборен трик.

“Крайно неморално и непочтено е в закон, който третира ветераните от войните, които са се били за България и за българските национални интереси, до тях да се поставят категория хора, "обслужвали интересите на Коминтерна, терористи, обирджии на мандри", коментира Сотиров.

Пламен Славов (КБ), който е сред вносителите на предложението, го защити като посочи, че с промените в закона има възможност да се направи това, което са направили всички държави с антифашистка съпротива, независимо дали са били окупирани от Германия или са били нейни сателити.

Той бе приготвил справка и даде примери с положението и правата на участниците в антифашистката съпротива в европейски държави. Славов посочи, че в Белгия, Франция, Холандия, Германия, Австрия, Италия и др., участниците в съпротивата са приравнени с ветераните от войните, в тези и други страни медицинската помощ за тях била безплатна, както и ползвали намаление при транспорт, преимущества при получаване на жилища и пр. 

Според Славов в случая не става дума за евтина политическа пропаганда и привилегии, а за права и за морално признание за около 3000 души, които са участници в антифашистката съпротива в периода 1941-1944 г., но не са участвали по време на военните действия през Отечествената война.

Историкът Андрей Пантев (КБ), който изнесе лекция на депутатите за процесите през Втората световна война, посочи, че става въпрос за законопроект, а не за историческа присъда. По думите му тези хора са допринесли за една кауза и не може да се говори, че са служили на някой друг, освен на родината.

С този законопроект показваме, че сме цивилизована страна, която е еднаква към всички насилия, допълни Пантев, който, видимо ядосан, порица депутатите като нарече част от тях “идиоти и нищожества”.

В реплика на изказването на Пантев, независимият Павел Чернев попита кой е създал македонската нация и посочи, че няма да гласува за хора, които са се борили по поръчка на Коминтерна за откъсване на част от българската нация. 

Татяна Дончева (БСП), видимо отегчена от дебата, се опита да го прекъсне, като посочи, че от доста време в залата се дискутира нещо, което няма отношение по законопроекта. По думите ѝ не може да се превърта цялата история на България от 1923 г. до наши дни и всеки да споделя със залата или със стенографите оскъдните си познания по история.

Измененията в Закона за ветераните от войните ще бъдат гласувани в четвъртък, като депутати от НДСВ и ДПС коментираха в кулоарите, че няма да подкрепят предложението на тримата депутати от БСП за антифашистите.

Поправките в закона предвиждат от 1 юли т. г.  ветераните от войните да получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост, или 68 лв. Предвижда се още те да имат право на безплатни лекарства по списък, утвърден от здравното министерство, както и да могат да пътуват безплатно в различните видове транспорт.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?