Не достигат 30 хил. работници за туризма

Не достигат 30 хил. работници за туризма

Туризмът ще изпита недостиг на 30 хиляди души персонал през 2008 г., прогнозира в четвъртък Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), по време на семинар за насърчаване на мобилността на работната ръка в бранша.

Повечето квалифицирани български кадри работят в други държави в ЕС, а туризмът е най-динамично развиващият се бранш в страната, обясни Рагин очертаващия се дефицит на работна ръка за хотелите и ресторантите.

За първите 7 месеца от членството на България в ЕС, ръстът на чуждестранните туристи в страната се е повишил между 10 и 30 процента,заяви браншовикът , отбелязвайки, че ръстът на туризма изпреварва развитието на икономиката.

При пълна оптимизация на туристическите ресурси страната ни би могла да приема между 10 и 12 млн. посетители, което е двойно повече от тазгодишните 6 млн. души, почивали в нашите курорти и туристически селища, смята Рагин.

При такава оптимизация годишният оборот на България, реализиран от сектора, ще възлиза на 8-10 млрд. евро. В момента приходите са 1.35 млрд. евро.

Преките чуждестранни инвестиции в туризма за 2003 г. са били 250 млн. евро, като през следващите две години са вложени още 180 млн. евро, посочи главният секретар на БХРА Ваня Пеевска,цитирайки данни на асоциацията. Общата стойност на придобитите дълготрайни активи е 380 милиона евро, а осигурените работни места са 139 220.

Като проблеми в отрасъла представителите на БХРА очертаха лошата инфраструктура в страната, както и нуждата от повишаване на качеството на услугите и кадрите. Според Благой Рагин ЕС е дал на България имиджа, от който страната има нужда, защото по неговите думи, тя е първа в Европа по брой на естествени гори, втора като ресурс за минерални води и трета - по брой на културни исторически паметници.

Споделяне

Още от Бизнес