Вежди Рашидов иска още пари за изкуство:

Не може хората на културата да сме на първия ред, само когато печелим избори

Не може хората на културата да сме на първия ред, само когато печелим избори

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви в понеделник, че ще иска допълнително 30 млн. лева в бюджета на министерството за тази година, за да може да увеличи заплатите на работещите в културните институции. Според него парите ще стигнат за увеличение на заплатите с 25 – 30%. “Нужда от повишаване на възнагражденията има във всички сфери – в училищата към министерството, администрацията на театрите, археологията, реставрацията, консервацията, киното“, заяви той пред бТВ.

“Винаги съм искал да се вдигнат заплатите,” каза Рашидов, но допълни, че това не се е случвало “явно, защото културата винаги е някъде на задната страница, като отворите вестника”.

“Аз благодаря на правителството, че от 84 млн. се качихме на 118 млн. в тежка криза. Знаете, че кризата е криза за всички, не само за културата, за всички. Нека да го приемем като цяло. Но и, че бюджетът на министерството е доста малък за това министерство, е малък. Аз бих казал, колкото и да звучи иронично, не може хората на културата, най-известните хора да са необходими, само когато печелим избори – да сме на плакатите и снимките на първия ред. И след това, в края на мандата, ако се сетят“, коментира Рашидов.

Той допълни, че с ниски заплати не могат да се привлекат експерти, стига се и до изтичане на кадри.

“Ако някой си мисли, че това е малко министерство, се лъже...За магистрала, за фабрика, за къща – всеки наш подпис е важен”, обясни той. Рашидов съобщи, че към министерството му има 106 второстепенните разпоредители с бюджетни средства.

“Хората още не са разбрали какво значи реформа и защо преди имаше отлив на публика в театрите“, заяви още министърът на културата.

“Нямаше никой куража да промени начина на заплащане. Хората хвърляха един бюджет – пълен социализъм, по равно – за Теди Москов 500 лева и за някакъв непознат режисьор в провинцията 500 лева”, посочи той. “Сега какво се случи – променихме заплащането върху всеки закупен билет”, каза Рашидов и допълни, че пазарът е определящ фактор и в неговата сфера.

“Ако продължаваме да говорим, че културата е хоби – цял живот ще продължаваме да храним едни и същи хора”, заяви Рашидов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?