Ултиматум от Маргарита Попова:

Не подкрепяме влизане на Сърбия в ЕС, ако не се решат проблемите на българската общност

Не подкрепяме влизане на Сърбия в ЕС, ако не се решат проблемите на българската общност

Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, ако не реши въпроса с българската общност в Западните покрайнини, заяви в неделя вицепрезидентът Маргарита Попова при посещението си в Босилеград.

Тя се ангажира с ускоряване на процедурата за получаване на българско гражданство, както и с помощ за всички, които искат да кандидатстват във висши учебни заведения у нас, съобщи БНР.

”Сърбия ще стане член на ЕС, обаче без решаване на вашите въпроси няма как да се случи това. Старите преписки, които бяха натрупани назад в годините, до май месец трябва да бъдат приключени. Можем, заедно със Софийския университет, да направим една кампания, която да разясни на хората какво могат, къде могат да го направят”, заяви на срещата си с българската общност Попова.

През февруари България обаче обяви, че подкрепя Сърбия в стремежа ѝ да придобие статут на кандидат-член на Европейския съюз. Появата на Попова в Босилеград е първото официално посещание на президенстката ни институция в там в последните десет години.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?