"Небивало интензивни" сражения в сирийския град Алепо

Небивало интензивни сражения между бунтовници и правителствени сили избухнаха тази нощ в сирийския град Алепо, предаде Франс прес, като се позова на местни източници.

"Небивалите по своята интензивност сражения избухнаха тази нощ и продължават без спиране. Първоначално те бяха ограничени до престрелки в отделни райони, но сега се водят на няколко фронта", заяви за АФП Рами Абдул Рахман, председател на базирания в Лондон сирийски Център за наблюдение на човешките права.

Това съобщение бе потвърдено от жители на обхванатите от сражения райони в града, посочва АФП.

В централните квартали, контролирани от режима и досега пощадени от насилието, като Сулеймание и Сайед Али, жители съобщиха на агенцията за "безпрецедентни стрелби". Според Центъра за наблюдение на човешките права и очевидци, тези квартали са подложени на ожесточен минометен огън от бунтовниците.

Контролираните от бунтовниците квартали в източната част на града са бомбардирани непрекъснато от редовната армия.

Вчера следобед бунтовниците обявиха началото на решителна офанзива за превземане на Алепо, търговската столица на Сирия, където от два месеца водят боеве с правителствените сили.

Същевременно сирийските правителствени войски започнаха офанзива срещу бунтовнически квартали в северната част на столицата Дамаск. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и местни активисти, цитирани от Франс прес.

"Редовната армия щурмува кварталите Барзе, Кабун и Джобар в Дамаск. Войниците блокираха пътищата към кварталите, арестуваха граждани при обиски и разрушиха къщи", уточни неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?