Само за три месеца

Недалновидната правителствена политика закрила 27 хил. малки фирми

Божидар Данев, Сн. БГНЕС

В резултат на недалновидна политика на правителството на ГЕРБ, само за последните 3 месеца са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на среща на управителния съвет на бизнесорганизацията с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от пресцентъра на БСК в понеделник.

"Очакваме да отстоявате по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката“, каза Данев на Добрев и го призова да не допуска в Министерския съвет да се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието. Според представителя на БСК именно липсата на такава оценка на някои управленски решения от последните години е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда.

Според председателя на управата на камарата Сашо Дончев, "има опити държавата да контролира всичко, а трябва да изграждаме общество на отговорни хора“. Според него е нужно сериозно облекчаване на тежките и бавни административни процедури, които в момента съпроводени от огромна по обем документация и множество излишни контакти с административни служители, което е и предпоставка за корупция.

Две са основните грешки, които възпрепятстват ефективното усвояване на европейските средства, смята още Дончев. "Първата голяма грешка е, че не се разговаря с бизнеса на етап планиране, а втората е, че гледаме какво правят другите страни, без да отчитаме националната специфика“, каза той.

Има диалог с правителството, но няма чуваемост и именно това трябва да се промени, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на управата на БСК. Той предложи да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж като място за ефективен диалог между бизнеса и държавата. Тезата му бе подкрепена от Добрев.

Бизнесът отново постави пред министъра своите искания за ускоряване на изграждането на електронното правителство, изготвянето на задължителна оценка на въздействието на всеки нормативен акт преди неговото приемане, предоставяне на дейности от администрацията на бизнеса, по-ефективна работа на търговските ни аташета и др.

От своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма отбелязва, че е "полезно да обменяме оперативно идеи, важно е да опростяваме нещата, а не да ги усложняваме“. Добрев е коментирал още, че е необходимо активното участие на бизнеса и науката в процеса на програмиране на следващия програмен период по Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността“, за да се повиши усвояемостта на европейските средства.

Участниците в срещата се договориха веднъж на всеки два месеца да провеждат срещи, на които по предварително съгласуван дневен ред да дискутират конкретни актуални въпроси в сферата на икономическата политика, допълват от БСК.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?