Недко Солаков e сред 100-те най-влиятелни съвременни художници

Недко Солаков e сред 100-те най-влиятелни съвременни художници

Българинът Недко Солаков е на 32-ро място в престижната годишната класация на стоте най-силно открояващи се художници "Кунсткомпас", публикувана от списание Мanager magazin и цитирана от Дойче веле.

Най-влиятелните съвременни художници в света за 2009 година са германците Георг Базелиц и Герхард Рихтер. На трето място в класацията е американецът Брус Науман, следван от германеца Зигмар Полке, италианеца Маурицио Кателан, датчанина Олафур Елиасон, германеца Анселм Кифер, американците Ричард Сера и Майк Келе и южноафриканеца Уилям Кентридж.

Прави впечатление масираното присъствие на германци - 28 от стоте художници, включени в тазгодишния списък са от Германия, следвани от 25 американци, 12 души от Великобритания, по 4-има италианци и швейцарци, двама представители на Австрия.

46 от най-влиятелните художници в света за 2009 година са нови имена - много повече, отколкото в цялата близо 40-годишна история на "Кунсткомпас". Сред тях тази година е и българският художник Недко Солаков, който заема 32-ро място.

Солаков е известен с включването на редица нетрадиционни елементи в творбите му, с интереса си към социално, провокативно и интерактивно изкуство, пише Дойче веле.

Голямата промяна в творчеството на Недко Солаков започва през 90-те години и е свързана с участия в многобройни групови изложби и биеналета, в конференции, уъркшопове, изнасяне на лекции, организиране на самостоятелни изяви. Художникът постепенно се превръща в една от водещите фигури на съвременното изкуство, признание за което е и включването му сега в най-престижната класация.

Много от произведенията на Солаков са притежание на големи музеи и публични частни колекции. Може би най-популярната му творба е "Черно и бяло", показвана на много места по света: двама души постоянно боядисват стените на галерията в черно и бяло, един след друг, така че пространството никога не е нито черно, нито бяло - метафора на света, в който живеем.

От 1970-та година насам "Кунсткомпас" се е наложил като барометър за влиянието и престижа на съвременните художници в света. Критериите за оценка са самостоятелни изложби в реномирани галерии, участия в авторитетни форуми на изобразителното изкуство, както и отзиви за произведенията на съответния художник в реномирани издания.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?