НЕК твърди, че губи при покупката на ток от “Топлофикация-София”

Националната електрическа компания (НЕК) губи, а не печели от електроенергията, която купува от “Топлофикация-София”, съобщиха от НЕК в петък. Така държавната компания отговаря на бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Георги Рогачев, който преди два дни съобщи, че енергийната мафия не може да се търси в столичното дружество, а във фирмите, които прибират по-голямата сума от доставката на електричество до крайния потребител.

В писмо до медиите Рогачев посочи, че НЕК купува електроенергията от “Топлофикация - София” на цена 8,5 ст./квтч. и я препродава на електроразпределителните дружества за около 13 ст./квтч., които от своя страна я доставят на крайните потребители по 15 ст.

Цената, по която НЕК купуват електроенергия от топлофикационните дружества – 8,5 ст./квтч. е преференциална, съобщиха в петък от НЕК. Допълнително към тази цена се включват и разходите за пренос и достъп през електропреносната мрежа, които са утвърдени от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са публични и са по 1.068 ст./квтч.

Практически НЕК губи от всеки киловат час, който купува от топлофикационните дружества и го продава на електроразпределителните (ЕРП), уточняват от НЕК. Защото компанията е длъжна да продава електроенергията на ЕРП-та по регулирана цена от 6.12 ст./квтч., а на клиенти, присъединени към преносната мрежа - по средна тарифна цена от 6.45 ст./квтч. Цените са без ДДС. Така електрическата компания губи от всеки киловат час между 3.1 и 3.4 ст./квтч. се твърди в съобщението на НЕК.

Според бившия директор на “Топлофикация-София”, който също като предшественика си Валентин Димитров е разследван за източването на общинско-държавното дружество, държавата е избрала парите да остават именно в тези субекти.  От НЕК казват, че твърденията на Рогачев не отговарят на истината и “авторитетът на една от големите държавни компании не е нещо, с което може да се спекулира с лека ръка”.

От компанията уточняват, че печалбата им се регулира от ДКЕВР и през последните три години нормата им на възвращаемост е минимална - между 1.3 – 1.54 процента.

Споделяне

Още от Бизнес