Нено Димов глоби Беър Грилс - плувал в парк "Рила" и ял жаби

Кадрите са заснети под надзора и след съгласуване с охраната, заявиха от "Дискавъри"

Фирма, организирала снимки в националния парк "Рила" на епизод от документалната поредица на Беър Грилс за оцеляване в дивата природа, ще бъде глобена заради това, че водещият на популярната поредица и неговият партньор в приключението Дерек Хъф са влезли във водите на Каракашевото езеро, палили са огън, ловили са и са умъртвили животински видове, което е забранено. Санкцията за дружеството може да достигне 10 хил. лв., а на Грилс и Хъф – до 5 хил. лв.

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък, откъдето са проверили случая след сигнал до фейсбук страницата на ведомството с кадри от епизода "Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“ (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018). 

От кадрите в епизода наистина се вижда как двамата плуват във водите на езерото, ядат жаби и палят огън, но в специален метален съд.

Филмът е бил заснет на 25 и 26 юни 2017 г. в парков участък Боровец на защитената територия, като разрешението е дадено от директора на парка. Снимките е можело да се правят от 8 до 18:30 часа в тези два дни при стриктно спазване на режимите за управление на парка. Снимачният екип е бил инструктиран за условията, които трябва да се спазват.

Парковата охрана, който е придружавала екипа, не е била свидетел на извършените нарушения, които са видни от излъчения епизод, твърдят от Министерството на околната среда и водите. Екоминистърът Нено Димов е наредил да се проверят действията на тези служители.

От "Дискавъри Комюникейшън" в отговор заявиха, че "при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е придружаван от служители на Национален парк "Рила“ и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица от страна на Национален парк "Рила“.

Хъф и Грилс ядат жаби, сварени върху уреда, в който палят слама

За изясняване на обстоятелствата управителят на българското юридическо лице, отговорно по заповедта за снимането на филма, бил поканен за обяснение и връчване на актове за установяване на административни нарушения, съобщава ековедомството. В него не се посочва коя е фирмата, но пише, че управителят на парка Красимир Андонов е обяснил на шефа на фирмата каква наказателна отговорност носи. Точният размер на санкциите тепърва ще се уточнява.

От "Дискавъри" уточняват, че поредицата на Беър Грилс е външна продукция и допълват: "Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод".

Преди година отново в парк "Рила" бе установено нагазване във водите на езерото Близнака на танцьори при заснемане на опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямото планинско хоро.

Тогава организаторът на събитието - Фондация "Нашият дом е България", също имаше разрешение за заснемане на филм, но заповедта бе нарушена. "Дирекция "Национален парк Рила" наложи 5 хил. лв. глоба за неспазване на режимите в защитената територия на фондацията, но санкцията все още не е платена, казаха от парка за Mediapool. Наказателното постановление е изпратено до териториалната данъчна дирекция за събиране на вземането. Явно глоби на всички хора, потопили се в езерото, не са наложени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?