Непал забрани самостоятелни изкачвания на Еверест

Непал забрани самостоятелни изкачвания на Еверест

Правителството на Непал забранява самостоятелните изкачвания на най-весокия връх в света Еверест (8848 м). Целта на властите е да се ограничат инцидентите и да се намалят смъртните случаи, предадоха агенците.

Според промените чуждите алпинисти ще трябва да бъдат придружавани от местен гид. По този начин правителството в азиатската страна се надява да отвори повече възможности за работа на непалските планински водачи.

Новите правила засягат също хора с двойна ампутация и слепи алпинисти. Те ще могат да правят опит за изкачване само при наличието на валиден медицински документ.

През тази година в опит за изкачване на Еверест са загинали шестима души. Сред тях е и 85-годишният Мин Бахадур Шерхан, който пробва да си върне рекорда за най-възрастен човек, изкачил върха.

През 2006 г. новозеландецът Марк Инглис, загубил двата си крака при инцидент в планината, стана първият алпинист с двойна ампутация, достигнал върха.

Незрящият американец Ерик Вайхенмайер стъпи на Еверест през май 2001 г. и по-късно стана първият алпинист с нарушено зрение, изкачил най-високите върхове на всички континенти.

Новите правила са дискриминиращи, заяви Хари Буда Багар, който е изгубил двата си крака, но мечтае да изкачи Еверест. "Правителството на Непал трябва да окуражава хората с увреждания да излизат от зоната си на комфорт, да изучават себе си и да стигат до върха на възможностите си, а не да им забранява да правят неща", написа Багар във "Фейсбук".

От 1920 г. общият брой на загиналите на Еверест е над 200 души, като повече от 20% са починали от остра планинска болест, а най-голям е процентът на смъртните случаи заради лавина - 29%. Планинската болест се появява при неподготвени хора след промяна във височината. Симптомите включват главоболие, раздразнителност, безсъние, отслабване, липса на апетит, гадене, ускорен пулс и дишане.

В Непал са осем от 14-те осемхилядника. Миналата година близо 450 алпинисти - 190 чужденци и 259 местни, са изкачили Еверест от южната му страна в Непал.

През май българинът Атанас Скатов изкачи Еверест за втори път.

Най-високият връх влиза в плановете за покоряване през 2018 г. на Боян Петров.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?