Непалци покориха за първи път в историята К2 през зимата

Връх К2

За първи път в историята човешки крак стъпи на най-трудния за изкачване връх К2 през зимата. Новината бе съобщена от непалеца Нирмал Пурджа, който съобщи, че заедно с екипа му са покорили върха в 17.00 часа местно време.

К2 (8611 м) е вторият по височина връх на планетата и беше единственият от осемхилядниците, който никога не беше изкачван през зимата.

"Това е много специален момент. Целият екип изчака 10 м под върха, за да се събере, след което заедно стъпи на върха, докато пееше националния химн на Непал. Горди сме, че сме част от историята на човечеството и показваме, че сътрудничеството, работата в екип и положителната нагласа може да преминем отвъд поставените граници", пише в профила на Пурджа във "Фейсбук".

Екипът, направил историческото постижение, бе съставен от Нирмал Пурджа, Мингма Джи, Дава Тенцинг, Килу Шерпа, Монгма Гябу Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пемчири Шерпа, Гелдже Шерпа, Мингма Тендзи Шерпа и Сона Шерпа.

Водачите на групата са изчакали останалите на около 50 метра от върха, за да могат всички да достигнат заедно до 8611 м. След това те са изпяли заедно непалския национален химн.

Двама от тях бяха обявили още преди атаката, че няма да използват допълнителен кислород - Мингма Джи и Нирмал Пурджа. Засега няма потвърждение дали са ползвали кислородни бутилки, но ако са успели, то постижението им добива огромна стойност за алпинизма и премества границите на човешките възможности

През 2019 г. Нирмал Пурджа сътвори подвиг, след като изкачи за 190 дни 14-те осемхилядника. Изкачванията му обаче са обект на обсъждане заради това, че е ползвал кислород и много шерпи.

Всички непалци, които сътвориха сегашното историческо изкачване на К2, са наети от фирмата за организиране на височинни експедиции Seven Summit Treks. Те трябва да помагат на 26-те ентусиасти от 15 държави, които искат да станат сред първите, стъпили на К2 през зимата. В тази експедиция е и българинът Атанас Скатов, който ще опита да осъществи своето 12-о изкачване на 8-хилядник. Ако успее, К2 ще стане неговият 11-и връх над 8000 м.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?