Нестандартен дебат търси решения за интегриране на ромите

Нестандартен дебат търси решения за интегриране на ромите

В продължение на два дни (14 и 15 април) в София около 300  българи ще участват в своебразен социален експеримент на тема “Политики към ромите в България”. Срещата се организира от Центъра за либерални стратегии, “Алфа рисърч”, “Отворено общество” и БНТ.

Идеята е да се направи социологическо проучване, които да регистрира промяната в мнението на участниците преди и след като те подробно се запознаят с проблема.

За целта по време на дебата анкетираните, които са и представителна извадка от българското общество, ще имат възможност да сблъскат своите мнения и предразсъдъци, ще чуят мненията на експерти, общественици, политици.

Организаторите са избрали нестандартната форма и защото според тях социологическите анкети в традиционната си вид регистрират мнението на гражданите по въпроси, по които те проявяват слаб интерес и нямат време да се запознаят с различните аргументи.

Целта на дебата е да покаже, че хората са  готови да подкрепят определени политики за дългосрочно решаване на проблема, коментира пред Mediapool адвокатът от Центъра за либерални стратегии Йонко Грозев.

По думите му в публичното пространство се създава фалшива нагласа, че обществото не би подкрепило евентуални дългосрочни мерки за интеграция на ромите. Фалшиво е и убеждението, че за интеграцията на ромите безрезултатно се инвестират много пари, допълни юристът.

Надявам се, че когато хората разполагат с цялата информация, те ще застанат зад едни разумни предложения за решаване на въпроса, уточни той. Това според Грозев е доказателство, че ако политическите лидери поставят открито проблема и разумните начини за неговото преодоляване, те ще получат подкрепата на обществото.

Сред основните теми на нестандартния форум са съществуването на ромските гета и образованието на живеещите в тях, наказателната политика срещу ромите , както и алтернативите, които политиците предлагат за тяхното решаване.

В нетрадиционния дебат ще вземат участие водещи фигури от основните политически партии, представителите на местната и държавната власт, включително и от райони с голямо ромско население. Сред тях ще са кметът на Сливен Йордан Лечков, зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михайлевски и др.

Изявления пред участниците ще направят председателят на Народното събрание Георги Пирински, премиерът Сергей Станишев и еврокомисарят Меглена Кунева.

По думите на Грозев до момента обсъждането на проблема за интеграцията на ромите не е довело по конкретни резултати, а много често темата се представя от скандална и негативна гледна точка.

Досега са проведени над 22 подобни национални дебати в САЩ, Великобритания, Австралия, Дания, Гърция, Италия, Ирландия и Китай. У нас това е втората дискусия в такъв формат, като първата бе за смъртното наказание.

Споделяне

Още от България