Нетаняху разкритикува руско-иранската сделка за зенитно-ракетните комплекси

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува направителствено заседание решението на руския президент ВладимирПутин да поднови сделката за продажба на модерни зенитно-ракетникомплекси на Иран, предаде ДПА.

"Израел гледа изключително сериозно на доставянето от Русияна зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран, особено във време,когато Иран засилва агресията си в региона и около границите наДържавата Израел", е казал Нетаняху.

По думите му Израел ще направи каквото е необходимо, за дапредпази сигурността на държавата и на гражданите.

В четвъртък Путин защити решението си да отмени забранатавърху продажбата на зенитно-ракетните комплекси С-300,посочвайки, че така ще се повиши регионалната сигурност на фонана конфликта в Йемен, тъй като подобни доставки ще изиграятролята на възпиращ фактор и заяви, че това по никакъв начин незаплашва Израел.

САЩ и Европейският съюз също изразиха безпокойство отсделката, допълва ДПА.

Същевременно президентът на Русия Владимир Путин предупреди Израел да не изпраща оръжия в Украйна. Подобен ход би нарушил опитите за намиране на решение на конфликта в източната част на страната, заявява Путин по време на интервю през руската държавна телевизия, цитиран от в. Haaretz.

"Това е решение на израелските лидери. Тяхно право е да правят това, което смятат, че е правилно. Ако става дума за смъртоносно оръжие мисля, че ще е контрапродуктивно. Ще доведе до нова серия конфликти, ще увеличи броя на жертвите и накрая резултатът ще е същият", казва Путин.

Споделяне

Още от Свят