Неяснотата след изборите в Австралия продължава

Неяснотата след изборите в Австралия продължава

В Австралия беше подновено броенето на бюлетините, подадени за парламентарните избори, произведени на 2 юли, предадоха световните агенции. Става дума за бюлетини, подадени по пощата. От това преброяване ще зависи кой печели десет места в парламента.

Прогнозите са, че управляващата консервативна коалиция на премиера Малкълм Търнбул няма да получи мнозинство и ще трябва да разчита на подкрепата на няколко независими членове на парламента, за да състави правителство.

Самият Търнбул отказа да подаде оставка, както го призова опозицията след изборите, възприемани като катастрофални за неговия лагер.

За да управлява една партия сама в парламента, тя трябва да има 76 депутатски места в 150-местната долна парламентарна камара. Според последни прогнози на телевизия Ей Би Си консерваторите получават 68 места, лейбъристката опозиция - 67 места, Зелените - едно място, а 4 места са за независими кандидати.

Резултатите от вота може да не станат известни до няколко дни. Според някои анализатори те може да станат известни и дори след няколко седмици. Това забавяне се дължи на факта, че властите трябва да чакат 13 дни след датата на вота, за да получат и последните бюлетини, подадени по пощата. Смята се, че по пощата са били подадени 1,5 милиона бюлетини. Към днешна дата са пристигнали в избирателната комисия едва 400 000 от тях.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?