С обща декларация протестиращите студенти от страната призоваха

Незабавна оставка на правителството и разпускане на парламента

Снимка: <a href="http://www.plovdiv24.bg/" target="_blank">Plovdiv24</a>

Протестиращите студенти от цялата страна поискаха незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на парламента. Те призоваха да започне обществен дебат за нов обществен договор.

Декларацията на студентите бе прочетена едновременно пред окупирания Ректорат на СУ "Св. Климент Охридски" и пред Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Тя бе изготвена от новосформирания национален щаб на протестиращите студенти, в който влизат представители на СУ, УНСС, Медицинския университет в София, Пловдивския университет, НБУ, УАСГ, НАТФИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия.

В декларацията се казва:

Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители.

Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство, олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения.

Затова настояваме тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред своите избиратели чрез:

1. Оставка на правителството на Пламен Орешарски

2. Разпускане на 42-то Народно събрание

С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор.

Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество.

Пред всяко следващо Народно събрание на Република България ние ще настояваме за:

1. Отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.

2. Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

5. Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

6. Съобразяване с нормите за МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!

Декларацията е подписана от Национален щаб на Ранобудните студентите от Софийски университет „Св, Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“, Нов Български университет, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивски университет, Технически университет – София, Национална художествена академия, Национална музикална академиа, Медицински университет – София, УАСГ, Бургаски свободен университет, Русенски университет, Икономически университет - Варна, Лесотехнически университет.

Във вторник общото събрание на факултета по славянски филологии подкрепи протестиращите студенти в Ректората и застана изцяло зад техните искания.

Същевременно ръководството на Софийския университет призова с декларация, публикувана на страницата на висшето учебно заведение, преподавателите и служителите му към търпение и спокойствие.

"Ръководството на университета призовава преподавателите и служителите да носят със себе си своите служебни карти, както и да не влизат в пререкания със студентите. В същото време ръководството призовава студентите да спазват договорката администрацията да изпълнява всекидневните си задължения, за да не нарушава Софийският университет многобройните си договори, както и студентите да бъдат обслужвани поне на елементарно ниво", се казва в декларацията.

В текста се уточнява, че преподавателите и служителите няма да бъдат пускани в принудителен отпуск. "Като припомня, че диалогът със студентите е ежедневен и не е прекъсвал от първия ден на тяхната акция, ръководството на Софийския университет отново се обръща с призив за търпение към всички преподаватели, студенти и служители и изразява настойчивата си надежда, че учебният процес в Ректората ще бъде възстановен в най-скоро време", пишат от ръководството на Софийския университет.

За втори път в Пловдив след прочитането на декларацията започна протестно шествие по улиците на града, но този път то бе още по-масово. Скандирания "Елате с нас, протестът е за вас", "Ние сме студентите, нас не ни е страх", "Вие сте позор - оставка и затвор", "Присъда за вас, бъдеще за нас", "Оставка" огласиха центъра на Пловдив. Студентите бяха подкрепени от преподаватели в университета.

По време на второто протестно шествие на студентите от Пловдивския университет, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Младите хора отново изразиха исканията си за оставката на правителството и морал в управлението на България.

В София традиционното шествие на протестиращи младежи, към което се присъединаха и граждани, тръгна от Ректората и се насочи към Орловия мост. Там за кратко движението бе блокирано, но след това протестиращите го освободиха.

Споделяне

Още от България