Незаконен въгледобив наложи евакуация от пернишки квартал

Енергийното министерство ще иска затвор за копаещите нелегално природни богатства

Жечо Станков и Ирена Соколова. Снимка; Министерство на енергетиката.

Бедствено положение бе обявено в пернишкия квартал "Рудничар" в сряда заради образувало се свлачище, заради незаконен добив на въглища в района, съобщи общинският пресцентър.

Три къщи в квартала са пропукани. Хората от пострадалите постройки са евакуирани и са настанени в общински жилища. Районът е обезопасен и има постоянна полицейска охрана.

Спасителната служба към мината "Въгледобив Бобовдол" е установила, че причина за пропадането е 15-метрова галерия, в която има много малко кислород.

"Възнамеряваме да предприемем мерки за трайно решаване на проблема. Години наред незаконните прокопавания в района тормозят гражданите и сме твърдо решени да спрем това", заяви кметът на Перник Иван Иванов. Според него проблемът е в това, че незаконният добив на въглища не е криминализиран.

"Хващаме нарушителите, но преписките ни се връщат от прокуратурата", казва кметът и допълва, че общината му месечно харчи между 3 и 5 хиляди лева за запълване на отворилите се дупки заради незаконните подземни тунели.

По-късно на мястото на инцидента пристигна енергийният зам.-министър Жечо Станков, който обсъди случая с областния управител на Перник Ирена Соколова. Станков също се обяви за инкриминирането на незаконния добив на подземни богатства и каза, че в скоро време ще бъдат инициирани промени в Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове.

Законодателните промени ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество, каза Станков.

Под думите му се обмисля и въвеждане на сертификати или персонални номера на концесионерите за проследяване на продаваните въглища. Друга възможност е складовете, съхраняващи добити природни богатства да бъдат задължение да се оборудват с видеокамери за денонощно наблюдение.

Според областния управител на област Перник Ирена Соколова днешният нещастен случай е илюстрация на проблем, трупан през годините и затова всички държавни органи трябва да се обединят за ефективното му разрешаване.

Подобен проблем с неразрешен добив на подземни богатства съществува и в Източните Родопи, от където се получават сигнали за незаконен добив на скалнооблоицовъчни материали, допълват от енергийното министерство.

Споделяне

Още от България