"Независимая газета": Опозицията трябва да предложи "нов човек" за президент

"Независимая газета": Опозицията трябва да предложи "нов човек" за президент

Руската опозиционна Партия на народната свобода (ПАРНАС) започва разработката на политическа стратегия за 2017-2018 г. Партийното ръководство приканва опозицията в Русия ако не да се сплоти, поне да договори общ план за действия с прицел към президентската кампания през 2018 г., пише "Независимая газета", цитиран от БТА в четвъртък.

"Стремежът е да синхронизираме своите планове с други хора, уважавани сред опозицията и обществото - казва зам.-председателят на ПАРНАС Константин Мерзликин. - За целта трябва да свикаме среща в широк формат, за да установим какво избирателите очакват от всички нас в близките години."

ПАРНАС свиква на 12 декември кръгла маса, на която ще покани либералите от "Яблоко", Партията на прогреса начело с бореца срещу корупцията Алексей Навални, "Солидарност", Либертарианската партия на Русия и Партия "5 декември". Очаква се да участват също опозиционните политици Дмитрий Гудков, Генадий Гудков и Владимир Рижков.

Сергей Митрохин от ръководството на "Яблоко" уточнява, че партията има вече приблизителна стратегия за следващите две години. Демократите планират да предложат за президент Григорий Явлински, основател на опозиционната сила, и да участват в изборите за кмет на Москва през 2018 г. Според вестника, цитиран от Би Би Си, Навални също е заел позиция - той "вижда като кандидат-президент себе си и никой друг".

Дмитрий Гудков изразява готовност да се включи в дискусията за бъдещето на руската опозиция в навечерието на президентския вот, но гледа на процеса скептично: "В сегашните избори няма как да спечелиш. Хората вече не вярват в тях и не идват в секциите".

Според политолога Алексей Макаркин опозицията всъщност има само три възможни стратегии - да подкрепи Явлински, да издигне собствен кандидат или да бойкотира изборите.

"Двата последни варианта са горе-долу равностойно безперспективни, макар че общо взето и трите варианта са еднакво уязвими", коментира той.

Различните групировки в руската опозиция се борят за един и същ електорат, затова е необходимо да тръгне към изборите през 2018 г. с единна стратегия, изтъква анализаторът Николай Миронов. По думите му трябва да бъде издигнат общ кандидат за президентския пост, но това трябва да е нов човек. "Може би си струва да се вгледат по-внимателно във фигурите, които днес са на втори план", пояснява експертът.

Споделяне

Още от Свят