НФСБ иска Левски да бъде канонизиран

НФСБ иска Левски да бъде канонизиран

Партията на Валери Симеонов поиска Васил Левски да бъде канонизиран за светец. Това става само три дни след като коалиционният партньор от "Обединени патриоти" Волен Сидеров предложи ревизия на проведения преди 145 години съдебен процес срещу Левски, която да докаже, че той е неправомерно екзекутиран.

Така ВМРО се оказа единствена в патриотичното обединение без грам въображение и инициатива по отношение на Левски в дните около честването на годишнината от обесването му.

Националният фронт за спасение на България с лидер Валери Симеонов е отправил предложението си за канонизиране на Левски пред надлежната институция - Светия синод на Българската православна църква.

Партията се обръща "с гореща молба спешно да бъде разгледан въпросът за канонизация като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си има Васил Иванов Кунчев и тачен... като Апостола на свободата Васил Левски".

От НФСБ изтъкват, че Левски вече е възприет в народната памет като светец "заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание!".

НФСБ посочва защо Светият синод трябва "да преодолее съмнения и колебания, ако има такива": "Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България."

На 19 февруари лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска създаването на парламентарна комисия, която да разследва процеса срещу Васил Левски и да докаже, че той е бил неправомерно осъден на смърт по османския закон.

Споделяне

Още по темата

Още от България