Нигерийската армия е ликвидирала 13 екстремисти от "Боко харам"

Нигерийската армия е ликвидирала 13 екстремисти от "Боко харам"

Нигерийската армия е ликвидирала 13 екстремисти от "Боко харам" при сражение в района на езерото Чад, а 10 са арестувани, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Групировката е отговорна за смъртта на 20 000 души и принуди около 3 млн. души да напуснат домовете си от 2009 г. насам, повечето жени и деца. Хиляди бяха отвлечени, включително близо 300 ученички в Чибок през 2014 г.

В събота столицата Абуджа стана свидетел на сцени на радост, когато 82 новоосвободени бивши ученички, вече млади жени, се събраха със семействата си. Нигерийското правителство преговаряше с "Боко харам" с помощта на Международния комитет на Червения кръст и швейцарски представители за освобождаването им срещу свободата на петима командири от екстремистката групировка. Нигерийското правителство заяви, че ще извърши още размени за оставащите 113.

Преди групата, освободена този месец, бяха освободени 21 момичета през октомври. И двете групи оставаха под опеката на правителството в столицата в рамките на деветмесечна програма за реинтеграция, по време на която са били разпитвани и е била установена самоличността им.

Правителството беше разпространило списък с имена и родителите бяха помолени да потвърдят самоличността на децата си по снимки. Много от ученичките, повечето от които християнки, са били принуждавани да се омъжат за екстремисти и да родят деца. Някои са се радикализирали и отказват да се върнат. Съществуват и опасения, че някои от тях са били използвани за самоубийствени атентати.

Правозащитни групи обаче отправиха критики към прравителството, което според тях е държало момичетата прекалено дълго разделени от семействата им.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?