Нихат Кабил на прокурор за създадена куха фирма с държавни 1.5 млн. лв.

Нихат Кабил на прокурор за създадена куха фирма с държавни 1.5 млн. лв.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще внесе сигнал в прокуратурата срещу един от предшествениците си – Нихат Кабил, заради вкарани 1.5 млн. лв. държавни пари в куха фирма за представяне на български продукти на руския пазар.

От 2005 г. досега обаче дружеството, чиито собственици са фиктивни, не е вършило никаква дейност, поддържало луксозен офис близо до Министерството на земеделието и храните (МЗХ), раздавало си заплати и точило лихвите от дадените от Кабил пари, каза пред журналисти в четвъртък Найденов.

Дружеството е създадено в края на мандата на кабинета на НДСВ и ДПС през юли 2005 г. с решение на правителството по предложение на Кабил, който бе министър на земеделието и горите.

В Хасково е било регистрирано акционерното дружество “Болгарпродукт” с предмет на дейност търговия на едро с пресни плодове и зеленчуци, с капитал от 50 000 лв. Акционери са земеделското министерство, което срещу 17 хил. лв. държи 34 процента, Тържищна компания “Марица” - Хасково с участие от 7 хил. лв. и 14 на сто дял, “Пазар на производителя” - Пазарджик, “Родопи-плодове и гъби” - община Баните, “Стоков пазар” - гр. Раковски, “Вини” - Сливен, “Агромаз”, “Агро инвест-21”, “Грийнойл” - всяко от тях с капитал от по 3000 лв., равен на 6% от общия. Сред учредителите са и две физически лица - Тодор Тонев и Пенчо Сираков - с по 1000 лв. равняващи се на 2% от актива.

Три години по-късно “Болгарпродукт” става АД, изпълнителен директор е Пенчо Сираков, шеф на борда - Стефан Димов, като междувременно с подписа на Кабил, който остана министър и в правителството на трайната коалиция до смяната му с Валери Цветанов, са преведени на дружеството 1.5 млн. лв. от бюджета на агроведомството.

С парите трябвало да се участва в съвместно дружество с руска фирма за изграждане на дистрибуционен център за български стоки близо до Москва. За целта в руската столица четирима руски граждани регистрирали “Союзпродукт”. То и “Болгарпродукт” през май 2006 г. регистрират в Русия съвместното “Болгарсоюзпродукт” АД.

Руското дружество се занимавало с осигуряването на общински терен в Подолск от 50 дка за изграждането на центъра. После то се отказва от съвместния проект, но претендира, че узаконявайки терена и арендата за 49 г. е похарчило 2.5 млн. долара, които искат да им бъдат възстановени от българското дружество.

От думите на Найденов става ясно, че дадените от агроведомството 1.5 млн. лв. просто са стояли на сметка, но държавата не е видяла и лев от лихвите, които за периода са били 80 хил. лв..

Парите вече са се стопили до 1.373 млн. лв., а Найденов е разпоредил да се предприемат действия по възстановяването на тази сума в бюджета на ведомството му., а със случая да се заеме прокуратурата.

По думите на Найденов Нихат Кабил е човекът, от който трябва да се търси отговорност, но той не се ангажира с коментар дали бившият земеделски министър може да стане вторият клиент на Темида, сред като на Валери Цветанов вече бяха повдигнати обвинения заради горските заменки.

Найденов допусна възможността да има и други подобни сделки на бившото ръководство на земеделското министерство и затова бил разпоредил допълнителна проверка на инспектората на ведомството за други такива случаи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?