Безпрецедентно

Никола Саркози задържан за търговия с влияние

Никола Саркози

Предишният френски президент Никола Саркози бе задържан във вторник под стража, за да бъде разпитан за предполагаемо превишаване на правомощията и за търговия с влияние, предадоха информационните агенции, като се позоваха на френски съдебни източници. Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция.

Антикорупционният отдел на съдебната полиция има до 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена един път. Саркози ще бъде разпитан във връзка с т. нар. афера "Бетанкур" за незаконно финансиране на предизборна кампания.

Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хиляди евро глоба.

Саркози пристигна малко преди 8 часа местно време с черна кола със затъмнени стъкла в централата на съдебната полиция в Нантер, близо до Париж.

Неговият адвокат Тиери Ерзог е в ареста от вчера, както и двама висши магистрати от Върховния касационен съд - Жилбер Азибер и Патрик Сасуст.

Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава, с помощта на адвокат Ерзог, е опитал да получи информация от висш магистрат по разследване, в което е замесен Саркози, срещу обещание за престижен пост.

В рамките на съдебно разследване, започнато на 26 февруари от националната финансова прокуратура, следователите искат също така да узнаят дали Никола Саркози е бил незаконно информиран, че е подслушван. Тази мярка бе предприета през септември по друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната му кампания от 2007 г. е била финансирана от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи.

В хода на разследването и прослушването на телефонните разговори на Саркози следователите неочаквано попаднаха на важни данни, отнасящи се до друго дело, по което преди това Саркози даде показания - делото на милиардерката Лилиан Бетанкур. Тя бе заподозряна, че е дала незаконно големи суми за предизборната кампания на Саркози.

Прослушването на телефонните разговори показа, че един от съдиите, водещи делото "Бетанкур", се е съгласил да предава на Саркози и на неговия адвокат служебните материали от следствието и да съобщава за развитието му срещу обещанието за бъдещ висок пост в Монако.

На времето предшественикът на Саркози Жак Ширак също имаше неприятности със закона след края на президентския си мандат. На 15 декември 2011 г. Ширак бе осъден на две години затвор условно за превишаване на правомощията си и за разхищения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят