Николай Методиев – Пилето сяда на подсъдимата скамейка

Николай Методиев – Пилето сяда на подсъдимата скамейка

Небезизвестният Николай Методиев – Пилето влиза в съда заради контрабанда в особено големи размери, след като в сряда Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу него и още 18 лица – десет митничари и осем шофьори на ТИР-ове. Всички ще отговарят за незаконен внос на китайски стоки през 2002 и 2003 г. през ГКПП-Кулата и ГКПП-Калотина на обща стойност над 3.5 милиона долара. Престъплението е извършено в съучастие с митнически служители от двата пункта, както и с водачи на товарни автомобили.  Контрабандата е била повод преди време да бъде поставено под въпрос членството на България в Международния съюз за автомобилен транспорт.

Методиев е считан за един от лидерите на контрабандата с китайски стоки, която не може да бъде осъществена без протекцията на висши държавни чиновници. Той бе задържан няколко пъти по конкретния случаи, но в последствие освобождаван, поради липса на доказателства за извършено престъпление. Сега обаче прокуратурата е комплектовала обвинителен акт от  607 страници срещу него и останала част от групата.

Сред подсъдимите митничари е и Ангел Ангелов,  който явно по случайност бил доведен син на един от бившите директори на Агенция "Митници" и на Районна столична митническа дирекция  Христо Кулишев.

Пилето бе „оскубано” през 2003 г., когато в софийската полиция е получен анонимен сигнал  за контрабандния внос на китайски стоки. Служителите на реда атакуват складовата му база край софийското с. Долни Богров. Там е открит и задържан един от ТИР-овете в мига, когато хамали разтоварват китайските стоки. Други пет камиона на Методиев са  задържани  ден по-късно и  са оставени под полицейска охрана. След още няколко дни ТИР-овете са закарани в митнически складове, за да бъдат проверени. Проверката обаче се забавя, заради ангажименти на митничарите. Когато обаче камионите са разпечатани, вместо с китайски стоки, те били пълни със строителни и изолационни материали – каквато е стоката по документи.

След извършена проверка и подлагане на детектора на лъжата,  двамата полицаи, охранявали камионите, признават, че хора на Пилето прибрали контрабандата и напълнили камионите с редовно декларирана стока. Самият Методиев ги заплашил, че ако проговорят, ще берат сериозни ядове. По делото за заплаха обаче вместо затвор, съдиите постановиха Пилето да плати 700 лв. глоба, която той прие с неприкрита усмивка. Това стана едва в началото на тази година.

Пилето нашумя през 2002 г. когато в рамките на 15 минути избухнаха две бомби – пред дома му и пред магазина на приятелката му. Той е известен със страстта си към „светски купони”, и снобското софийско заведение „Неро”. Дори беше домакин на плажните гуляи на традиционния медиен фестивал в Албена, дори някои представители на бранша не пропуснаха да поплават със специално наета от нега яхта.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?